V letních dnech jen málokdo z vás pozře hutná jídla, jako jsou řízky nebo svíčková. Pokud máte vůbec hlad, většinou sáhnete po něčem lehkém. Ideálním řešením je osvěžující salát.
Držte si linii, zažeňte hlad, zůstaňte v kondici a v neposlední řadě si pochutnejte. Přinášíme vám recepty na tři originální letní saláty, po kterých se u vás určitě jen zapráší.
Thajský okurkový salát
Suroviny:
2 ks salátové okurky
1 větvička čerstvé bazalky
1 lžíce sezamových semínek
sůl
Zálivka:
2 lžíce kvalitní sójové omáčky
1 lžíce rýžového nebo vinného octa
1 lžíce sladké chilli omáčky
1 stroužek česneku
1 lžíce sezamového oleje
Postup:
Oloupejte okurky a rozřízněte je podélně na poloviny. Ostrou lžící vyškrábejte vodnaté vnitřky se semínky. Potom okurky nakrájejte na plátky, vložte je do cedníku a osolte. Okurky nechte asi půl hodiny pouštět vodu.
Zálivka:
Smíchejte dohromady sójovou omáčku, rýžový ocet, chilli omáčku, prolisovaný česnek a sezamový olej. Nechte chvíli stát při pokojové teplotě, aby se chutě propojily.
Otrhejte lístky bazalky, ty větší natrhejte na menší kousky. Rozpalte pánev a na sucho asi půl minuty pražte sezamová semínka, dokud lehce nezhnědnou a nezačnou vonět.
Vykapané okurky osušte papírovým ubrouskem. Přidejte bazalku a smíchejte se zálivkou. Podávejte posypané sezamovými semínky.
Jahodové caprese
Suroviny:
600 ml krémového kokosového mléka
100 g moučkového cukru
1 ks limetky
6 plátků želatiny
500 g velkých jahod
1 lžíce nastrouhaného kokosu
Postup:
Několik hodin předem si připravte kokosovou „mozzarellu“. Kokosový krém nalijte do hrnce, přidejte cukr, šťávu z limetky, popřípadě trochu nastrouhané limetkové kůry. Přiveďte k varu. Zatímco je hrnec na plotně, namočte plátky želatiny do trochy studené vody. Až plátky nabobtnají a změknou, vyždímejte je a přidejte do hrnce ke kokosovému krému. Směs řádně promíchejte, nechte želatinu rozpustit, ale už nevařte.
Kokosovou směsí naplňte formu – použít můžete půlkulatý srnčí hřbet nebo formu na muffiny – a nechte vychladnout v chladu. Když bude směs úplně tuhá, vložte formu na chvilku do horké vody a směs vyklopte na talíř. „Mozzarellu“ těsně před servírováním nakrájejte na plátky tenké asi 3 mm.
Pokrájejte jahody na plátky stejné tloušťky. Jahody i kokosovou „mozzarellu“ pak naskládejte na talíř.
Podávejte posypané kokosem, popřípadě moučkovým cukrem nebo nastrouhanou limetkovou kůrou.
Salát z tarhoni
Suroviny:
200 g špaldových těstovin tarhoňa
domácí pesto
malá cibule
půlka čerstvého fenyklu
čtvrt salátové okurky
hrst sušených rajčat
limetka
hrst nasekané petrželky
2 lžíce olivového oleje
sůl
Pesto:
hrst piniových ořechů
1 stroužek česneku
hrst bazalky
trochu nastrouhaného parmezánu
1 dl olivového oleje
sůl
Postup:
Nejprve si připravte pesto. Rozmixujte ořechy a pak postupně přidávejte všechny ingredience. Vše rozmixujte na hladkou pastu.
Tarhoňu opražte na olivovém oleji, pak přidejte cibulku a opět vše osmahněte dozlatova.
Po orestování vše zalijte vodou 1 : 3 (těstovina : voda) a nechte projít těstovinu varem asi 3 minuty. Odstraňte ji z plamene a nechte ji přiklopenou dojít.
Po vychladnutí přidejte hotové pesto a tarhoňu v něm promíchejte. Nepřidávejte celé pesto, zbytek pesta můžete nechat v lednici a použít třeba do špaget. Pak přidejte nakrájený fenykl na jemné plátky a neoloupanou okurku na nudličky. Přidejte nakrájená sušená rajčata, petržel a vše hojně zakápněte limetkou.
Na ozdobení použijte výhonky z fenyklu.