Nemáte v těchto letních dnech hlad? Vyzkoušejte tyto originální osvěžující saláty

V létě skvělým salátem nic nezkazíte.
Zdroj: Pixabay
Tarhoňový salát je zajímavý, lehký a zdravý salát na letní dny.Thajský okurkový salát je lahodný.Jahody jsou skvělým osvěžením salátu.Saláty jsou v létě to pravé.+ 1 fotka+ 2 fotky

V letních dnech jen málokdo z vás pozře hutná jídla, jako jsou řízky nebo svíčková. Pokud máte vůbec hlad, většinou sáhnete po něčem lehkém. Ideálním řešením je osvěžující salát.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 31. 07. 2018 10:13

Držte si linii, zažeňte hlad, zůstaňte v kondici a v neposlední řadě si pochutnejte. Přinášíme vám recepty na tři originální letní saláty, po kterých se u vás určitě jen zapráší.

Thajský okurkový salát

Suroviny:

2 ks salátové okurky

1 větvička čerstvé bazalky

1 lžíce sezamových semínek

sůl

Zálivka:

2 lžíce kvalitní sójové omáčky

1 lžíce rýžového nebo vinného octa

1 lžíce sladké chilli omáčky

1 stroužek česneku

1 lžíce sezamového oleje

Postup:

Oloupejte okurky a rozřízněte je podélně na poloviny. Ostrou lžící vyškrábejte vodnaté vnitřky se semínky. Potom okurky nakrájejte na plátky, vložte je do cedníku a osolte. Okurky nechte asi půl hodiny pouštět vodu.

Zálivka:

Smíchejte dohromady sójovou omáčku, rýžový ocet, chilli omáčku, prolisovaný česnek a sezamový olej. Nechte chvíli stát při pokojové teplotě, aby se chutě propojily.

Otrhejte lístky bazalky, ty větší natrhejte na menší kousky. Rozpalte pánev a na sucho asi půl minuty pražte sezamová semínka, dokud lehce nezhnědnou a nezačnou vonět.

Vykapané okurky osušte papírovým ubrouskem. Přidejte bazalku a smíchejte se zálivkou. Podávejte posypané sezamovými semínky.

Jahodové caprese

Suroviny:

600 ml krémového kokosového mléka

100 g moučkového cukru

1 ks limetky

6 plátků želatiny

500 g velkých jahod

1 lžíce nastrouhaného kokosu

Postup:

Několik hodin předem si připravte kokosovou „mozzarellu“. Kokosový krém nalijte do hrnce, přidejte cukr, šťávu z limetky, popřípadě trochu nastrouhané limetkové kůry. Přiveďte k varu. Zatímco je hrnec na plotně, namočte plátky želatiny do trochy studené vody. Až plátky nabobtnají a změknou, vyždímejte je a přidejte do hrnce ke kokosovému krému. Směs řádně promíchejte, nechte želatinu rozpustit, ale už nevařte.

Kokosovou směsí naplňte formu – použít můžete půlkulatý srnčí hřbet nebo formu na muffiny – a nechte vychladnout v chladu. Když bude směs úplně tuhá, vložte formu na chvilku do horké vody a směs vyklopte na talíř. „Mozzarellu“ těsně před servírováním nakrájejte na plátky tenké asi 3 mm.

Pokrájejte jahody na plátky stejné tloušťky. Jahody i kokosovou „mozzarellu“ pak naskládejte na talíř.

Podávejte posypané kokosem, popřípadě moučkovým cukrem nebo nastrouhanou limetkovou kůrou.

Salát z tarhoni

Suroviny:

200 g špaldových těstovin tarhoňa

domácí pesto

malá cibule

půlka čerstvého fenyklu

čtvrt salátové okurky

hrst sušených rajčat

limetka

hrst nasekané petrželky

2 lžíce olivového oleje

sůl

Pesto:

hrst piniových ořechů

1 stroužek česneku

hrst bazalky

trochu nastrouhaného parmezánu

1 dl olivového oleje

sůl

Postup:

Nejprve si připravte pesto. Rozmixujte ořechy a pak postupně přidávejte všechny ingredience. Vše rozmixujte na hladkou pastu.

Tarhoňu opražte na olivovém oleji, pak přidejte cibulku a opět vše osmahněte dozlatova.

Po orestování vše zalijte vodou 1 : 3 (těstovina : voda) a nechte projít těstovinu varem asi 3 minuty. Odstraňte ji z plamene a nechte ji přiklopenou dojít.

Po vychladnutí přidejte hotové pesto a tarhoňu v něm promíchejte. Nepřidávejte celé pesto, zbytek pesta můžete nechat v lednici a použít třeba do špaget. Pak přidejte nakrájený fenykl na jemné plátky a neoloupanou okurku na nudličky. Přidejte nakrájená sušená rajčata, petržel a vše hojně zakápněte limetkou.

Na ozdobení použijte výhonky z fenyklu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články