![Chcete doma zažít pravou Itálii? 4 nejlepší recepty, které musíte zkusit](https://media.extralife.cz/static/img-lifee/2018/06/pasta-672x378.jpg)
Italská kuchyně rozhodně není jen pizza. Její kouzlo tkví v kvalitních ingrediencích a jednoduchosti. Za dobrým jídlem ovšem nemusíte nutně cestovat až do Itálie. Italské menu snadno vykouzlíte i doma s pomocí následujících receptů.
Na italském stole se nejčastěji objevuje zelenina, kvalitní těstoviny, maso a spousta bylinek. Jestliže chcete vařit "po italsku", rozhodně si nezapomeňte pořídit olivový olej, který patří k základům italské gastronomie.
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine
Budete potřebovat: olivový olej, 1 mladá cuketa, 2 vrchovaté lžíce strouhaného parmazánu, 50 g strouhaného sýra caciocavallo (kaškaval), čerstvá bazalka, sůl, fusilli
Postup: Dáme vařit fusilli. Na oleji osmažíme cukety, osolené a nakrájené na plátky. Jakmile budou hotové, přidáme do nich strouhaný parmazán. Uvařené fusilli scedíme a přidáme je k cuketám i s trochou vody z vaření, přisypeme strouhaný parmazán a na pánvi prohřejeme. Vypneme plamen a lehce vmícháme caciocavallo a posekané lístky bazalky.
Telecí kotlety z Umbrie
Budete potřebovat:
Na kotlety: telecí kotlety s kostí 4 ks, extra panenský olivový olej - 3 lžíce
Na dresing: lístky čerstvé bazalky - 1 hrst, extra panenský olivový olej - 120 ml, čerstvá máta - 1 malá hrst, čerstvá majoránka, nakrájená - 2 lžíce, bílý vinný ocet - 2 lžíce, rozetřené naložené ančovičky - 1 lžíce, čerstvý rozmarýn, nakrájený - 1 lžíce, česnek, rozdrcený - 2 stroužky šťáva z 1/2 velkého citronu, červená cibule nakrájená nahrubo - 1/2 ks, sůl a čerstvě nadrcený černý pepř
Postup: Na dresink rozmixujeme bazalku, olej, mátu, majoránku, ocet, rozetřené ančovičky, rozmarýn, česnek, citronovou šťávu a cibuli na hrubší směs. Osolíme ji a opepříme podle chuti. Necháme stát asi 20 minut, aby se chutě rozležely.
Ve velké pánvi rozehřejeme olej na středním plameni. Kotlety osolíme, opepříme a smažíme je asi 10 až 12 minut, v polovině doby obrátíme. Kotlety by měly uvnitř zůstat ještě trochu růžové. Pak je necháme 5 minut odpočívat a poté ihned podáváme přelité pikantním dresinkem.
Vitello tonnato
Budete potřebovat: telecí kýta, tuňák 1 konzerva, mrkev 1 ks, řapíkatý celer 1 ks, cibule 1 ks, kapary, masový vývar, citronová šťáva, majonéza, snítky tymiánu, olivový olej, sůl
Postup: Zeleninu nakrájíme, hodíme do kastrůlku, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Kýtu očistíme, osolíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem. Pak maso zabalíme do potravinové fólie a vložíme do vývaru se zeleninou. Necháme povařit 30 - 40 minut. Uvařené maso necháme zchladit a vývar přecedíme.
Omáčka: k tuňákovi přidáme sůl, citronovou šťávu, naběračku vývaru a lžíci majonézy. Rozmixujeme, přidáme kapku olivového oleje a šťávu z masa, kterou jsme předem svařili. Znovu promixujeme.
Telecí nakrájíme na drobné plátky a zalijeme omáčkou z tuňáka. Ozdobíme kapary a zeleninou z vývaru.
Kuřecí krémové rizoto
Budete potřebovat: rukola - 1 hrst, cibule kuchyňská - 1 ks, vývar z masa, 2 polévkové lžíce, olivový olej - 2 polévkové lžíce, máslo - 2 lžičky, sýr parmezán, 200 ml víno bílé, 3 stroužky česneku, 350 g maso kuřecí, 500 g rýže
![Rizoto se sýrem a sušenými rajčaty
Suroviny
200 g rýže Arborio Italiamo
sýr Grana Padano Lovilio
50 g cibule
olivový olej Luccese
100 ml suchého bílého vína
mořská sůl v mlýnku Kaniaasi
500 ml drůbežího vývaru
30 g másla Pilos
50 g sušených rajčat Italiamo
čerstvá bazalka na ozdobení
100 g čerstvé rukoly
Postup:
Najemno nakrájenou cibuli necháme na olivovém oleji zesklovatět (v mírně rozpáleném hrnci). Přidáme neomytou rýži, kterou restujeme asi minutu, a podlijeme suchým bílým vínem. Necháme chvíli povařit, aby se víno zredukovalo. Osolíme a postupně podléváme vývarem tak, aby byla rýže jen lehce zalitá. Vaříme „al dente“ (tzn. ne úplně doměkka) 18–20 minut na mírném ohni. Rýži zjemníme studeným máslem, dochutíme nastrouhaným sýrem Grana Padano (asi 30 g) a důkladně promícháme. Rizoto by mělo mít krémovou konzistenci, ale nemělo by být vodové.
Rizoto servírujeme v hlubokém talíři. Ozdobíme kousky sušených rajčat, omytou čerstvou bazalkou a rukolou. Posypeme hoblinkami sýra Grana Padano a pokapeme olivovým olejem.](https://media.extralife.cz/static/img-lifee/2019/10/201611150957-rizoto-se-syrem-grana-padano-a-susenymi-rajcaty_roman-162x91.jpg)
Dokonalé rizoto: Říkalo se mu pokrm chudých, nyní patří ke gurmánským skvostům
Postup: Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme na jemno. Společně orestujeme v pánvi na rozpáleném másle dozlatova. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a přidáme na pánev k cibuli. Opečeme. Ve vyšším hrnci necháme rozpálit olivový olej a přidáme rýži. Smažíme ji aspoň 5 minut za důkladného míchání. Ke konci smažení přidáme k rýži cibuli s orestovaným kuřecím masem. Přilijeme část vroucího vývaru a bílého vína (doléváme opakovaně po částech tak, aby se vždy téměř veškerá tekutina odpařila a „vsákla“). Neustále mícháme. Vaříme takto asi 20 minut, přitom dochutíme solí a pepřem. Odstavíme z plotýnky a do směsi zamícháme 2 lžičky strouhaného parmezánu. Na talířích ozdobíme lístky rukoly.