Řepkový, nebo olivový? Jaký olej použít, aby vaše jídlo mělo tu správnou chuť

Olivový olej by neměl ve vaší kuchyni chybět.
Zdroj: Pixabay.com
Olej je častou součástí nejednoho receptu.Ten ze slunečnic bývá používaný nejčastěji.Saláty oleji často dochucujeme.Pokrm na přepáleném oleji chutný nebude. Zvolte tedy ten vhodný, s adekvátní hodnotou zakouření.+ 2 fotky+ 3 fotky

Přemýšlíte, jaký olej použít do salátu? A jaký je nejvhodnější na pánev? A není to jedno? Věřte, že není. Každý druh oleje má jiné složení a od toho se odvíjí i jeho využití v kuchyni.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 01. 09. 2018 08:04

Oleje lze v základu rozdělit podle tzv. teploty zakouření. Jedná se o hodnotu, kterou je olej schopný snést, aniž by se přepálil. Nesahejte tedy do regálu pro ten nejlevnější jen proto, že chcete ušetřit. Mohla byste se spálit. Doslova.

Při výběru oleje byste měla mít představu, na co ho chcete použít a jak s ním připravovaný pokrm upravit. Jestliže zvolíte na smažení olej, který má nízkou hodnotu zakouření, rychle se přepálí. Znehodnotíte tak nejenom samotný olej, ale i svou večeři, která ještě jako bonus bude obsahovat nežádoucí látky, které byste rozhodně pozřít neměla.


Abyste předešla tomu, že váš steak bude nasáklý olejem jak houba na nádobí, pokládejte jej na pánev, až když je olej trochu rozehřátý. Zabráníte tak zbytečnému vstřebávání do připravovaného jídla. Když se olej mírně vlní, je pravý čas přidat ostatní. Pokud se nad pánví objeví namodralý dým, olej se už začal přepalovat.




Mezi výživově nejhodnotnější oleje patří ten řepkový, lněný a olivový. Obsahují nejvíce omega 3 nenasycených mastných kyselin, po kterých naše tělo přímo lační. Nejméně výživné jsou naopak oleje tropické, kde převažují nasycené mastné kyseliny. Jejich výhodou je dobrá tepelná stabilita.


Ideální stav je mít ve špajzu různé druhy olejů a použít vždy ten, který se nejvíce hodí na daný typ pokrmu. Jestliže špajz nemáte a místo v kuchyni je drahocenné, který z olejů je tedy „nejuniverzálnější“? Chybu neuděláte s olejem řepkovým, popř. olivovým.


Jaký olej tedy vybrat?


Studená kuchyně

Pro přípravu salátů, majonéz, omáček a dipů volte podle chuti. Zde zakouření nehraje žádnou roli, tudíž máte volné ruce. Pozor jen na olej kokosový, který je při pokojové teplotě tuhý.

Oleje: lněný, řepkový, olivový, slunečnicový, sójový,...


Teplá kuchyně

Na krátkodobé smažení můžete použít olej řepkový, olivový, kokosový i palmový. To jsou druhy, které snesou vyšší teploty a nepřipálí se. Na dlouhodobé smažení a fritování zvolte olej, který má na svém obalu uvedeno, že je pro takovou úpravu jídla vhodný.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články