Jak chutnala první zmrzlina světa? Byl to sníh smíchaný se šafránem

Recepty na zmrzlinu přivezl ve třináctém století do Evropy cestovatel Marco Polo.
Zdroj: Česká televize
Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egyptě. Tam tedy můžeme datovat prvopočátek snahy o zmrzlinu.Recepty na zmrzlinu přivezl ve třináctém století do Evropy cestovatel Marco Polo.Na počátku se zmrzlina podávala jen v nejvyšších společenských kruzích.Ve střední Evropě se zmrzlina stala oblíbenou v první polovině 18. století. Vyráběla se ze žloutků šlehaných s cukrem a smetany. Do této hmoty se přidávaly různé přídavky jako ovoce, vanilka a kakao. + 3 fotky+ 4 fotky

Kdo by nemiloval zmrzlinu! V těchto letních dnech ji pravděpodobně konzumujeme častěji než chleba, protože je příjemným a chutným osvěžením pro tělo. Své o tom věděli již ve starověku, kdy si naši předci ochucovali sníh ovocnými šťávami. Do Evropy pak přivezl tuto celosvětově milovanou laskominu cestovatel Marco Polo.

Petra Járková
Petra Járková 02. 07. 2019 12:00

Sníh ochucený šafránem

Za průkopníky zmrzliny se dají považovat Peršané, kteří její předstupeň poprvé vyrobili zhruba kolem roku 400 př. n. l. Jejich "zmrzlina" se skládala z misky sněhu přelitého hroznovou šťávou nebo ochuceného šafránem a měli ve zvyku jej mlsat hlavně ve velkých vedrech. Ostatně této zálibě holdoval i římský císař Nero, který si nechal vozit led z hor a ochucoval ho ovocnými šťávami.

Se strojem na sorbet přišli Číňané

První přístroj k výrobě zmrzliny nelze ovšem přisuzovat nikomu jinému než Číňanům. Tento vynález samozřejmě ani v nejmenším nepřipomínal dnešní stroje na zmrzlinu, ale mraženou pochoutku vyráběl za pomoci směsi sněhu, ovocných sirupů a ledu, který směs namrazil. Dnes bychom neřekli, že se jednalo o zmrzlinu, ale o sorbet.

Arabové přišli s mlékem

Kdo ale začal k výrobě zmrzliny jako hlavní ingredienci používat mléko? Byli to Arabové, kteří ji nesladili ovocem, ale přímo cukrem. V 10. století už byla zmrzlina tohoto typu rozšířena v mnoha velkých arabských městech. V té době do ní přidávali pro ozvláštnění jogurt, ovoce, ořechy nebo dokonce růžovou vodu.

Evropa děkuje Marcu Polovi

Itálie vděčí za zmrzlinu mořeplavci Marcu Polovi, který ji ze svých výprav přivezl ve 13. století. Odtud se však do zbytku Evropy začala dostávat až o 300 let později, díky sňatku Kateřiny Medicejské a vévody orleánského. Kateřina trvala na tom, že si do Francie vezme svého kuchaře, který znal recept na ledový ovocný sorbet, a záliba v degustaci této pochoutky se tak brzy rozšířila na zmlsaný francouzský dvůr. Následně se díky návštěvníkům dvora dostala i do zbytku Evropy.

První záznam v kuchařce

První tištěný recept na zmrzlinu pochází z Anglie a objevil se v roce 1718 v kuchařské knize Mary Ealesové. První kuchařka plná receptů na zmrzlinu vyšla o padesát let později ve Francii pod názvem L’Art de Bien Faire.

Amerika a její mrazáky

Kolonisté přivezli recept na zmrzlinu také do Ameriky, kde byl vynalezen první mrazák k jejímu uchování.

Stánky s kopečkovou

V 19. století se začaly objevovat nejrůznější techniky výroby a u londýnského Charring Cross byl otevřen první stánek s kopečkovou zmrzlinou. Opravdu velkého rozvoje ve výrobě a širokého zájmu se však zmrzlina dočkala až ve 20. století.

NA HISTORICKÝ VÝVOJ ZMRZLINY SE PODÍVEJTE V GALERII:

A TADY NAJDETE RECEPT NAŠICH BABIČEK NA ZMRZLINU JEN ZE TŘÍ INGREDIENCÍ:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články