Jaro přeje ředkvičkám: Chutná a návyková vitaminová bomba, která chrání i proti rakovině

Ředkvičky pomáhají bojovat také proti rakovině.
Zdroj: Pixabay
Ředkvičky jsou jednou z nejoblíbenějších plodin českých zahrádkářů.Chleba s ředkvičkou je dokonalou jarní svačinkou.Existují i bílé ředkvičky, které nejsou tak štiplavé.Ředkvičky sice koupíte po celý rok, ale nejchutnější jsou na jaře.+ 6 fotek+ 7 fotek

Ředkvičky jsou nejen chutné, ale takřka návykové. Navíc patří mezi vitaminové bomby, které posílí vaši mysl i zdraví. V kuchyni se skvěle hodí do osvěžujících barevných salátů, které potěší jazýček i oko nejednoho strávníka.

Petra Járková
Petra Járková 15. 04. 2019 16:00

Proč jíst ředkvičky po kilech? Přinášíme vám několik důvodů, proč je tato červená štiplavá zelenina právem královnou jarních talířů.

1. Jsou samá voda, a tak mají velice nízkou energetickou hodnotu. 100 gramů ředkviček má jen 73 kJ. Bez výčitek je tedy můžete chroupat celý den i noc.

2. Pokud se vám zdá, že zapáchají, pak vězte, že obsahují sirné složky, díky kterým nás mohou ochránit před některými druhy rakoviny.

3. Hořčičné oleje a silice, které mají na svědomí štiplavost, ředkvičky chrání před škůdci, bakteriemi a plísněmi. V lidském organismu pak zabraňují množení nežádoucích bakterií na sliznicích a pomáhají při zažívacích potížích, nadýmání a průjmech.

4. Dezinfikují naše ústa a rozpouštějí hlen v nosohltanu. Jsou tak přírodním lékem při onemocnění dýchacích cest a nachlazení. Geniální bojovník proti rýmě.

5. Díky vitaminu C posilují naši imunitu.

6. Podporují správnou krvetvorbu, snižují krevní tlak a cholesterol.

7. Ředkvičky jsou dodavatelem selenu, který je významným protirakovinným minerálem a prospívá i naší pleti.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články