Představte si svět, ve kterém se všichni lidé stanou vegetariány. Jak moc by se změnil náš život?

Kdyby lidstvo jednou provždy přestalo jíst maso, rozhodně by to k lepšímu nevedlo.
Zdroj: pixabay
Kdyby lidstvo jednou provždy přestalo jíst maso, rozhodně by to k lepšímu nevedlo.Pozor na to, co si přejeme. Může se stát, že se sny opravdu vyplní...Když přestaneme vyrábět maso, zmizí z krámu mnoho produktů.A náš výběr toho, co si můžeme koupit, se opravdu velice zúží.+ 1 fotka

Je to tady. Přání všech veganů, vitariánů a vegetariánů se splnilo a lidstvo se rozhodlo přejít pouze na rostlinnou stravu. A to ze dne na den. Jak moc by se svět tímto radikálním krokem změnil a opravdu byste v takto ,,býložravém“ světě chtěli žít?

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 24. 05. 2018 14:57

Abychom ukojili svou touhu po mase, chová se na světě více než miliarda kusů dobytka, což má vliv na globální oteplování a na skleníkový efekt. Kvůli rozrůstajícím se pastvinám pro dobytek se kácejí lesy a narušuje se tak přirozená biosféra přírody. Produkce masa má tedy negativní vliv i na životní prostředí. Některé státy jsou doslova monopolní na výrobu a zpracování masa. Jak by dopadly, kdyby svět ze dne na den přestal jíst maso? To je otázka, kterou se zabývali výzkumníci a v nové studii prozkoumali, jaký by to mělo dopad na Spojené státy. Ty jsou obecně považovány za zemi plnou milovníků masa, výzkum se ale dá vztáhnout na velkou část planety. Zejména na země, kde strana příznivců  masa převládá.

Když se lidstvo stane vegetariánské

Skleníkové plyny klesnou až na 28 %. Podle časopisu Science jde o podstatné snížení, které by mělo pozitivní dopad na naši planetu. Skleníkové plyny by se ale objevily opět někde jinde. Vzhledem k tomu, že bychom svou veškerou pozornost zaměřili na pěstování rostlinstva, muselo by se vyrobit nejmín 3x více hnojiv, než se dodnes vyrábí. Zřejmě by vzrostla poptávka zejména po chemických hnojivech, protože domácí zvířata by tolik hnojiva ani nedovedla okamžitě „vyrobit“. Začalo by velké šlechtění rostlin, aby se zvýšila rozmanitost a pestrost našeho jídelníčku.

Jak by to vypadalo?

Kdyby se zakázalo porážet zvířata, už bychom si například nemohli pochutnat na želé gumových medvídcích, do kterých se přidává želatina, která se vyrábí z chrupavek a z kostí zvířat. Cukrovinek a sladkostí by tedy značně ubylo. Zaplakali by například i motorkáři, kteří by si už nemohli pořídit kožené bundy a kalhoty, nebo například všichni, kdo jezdí na koních. Sedla, uzdečky apod. jsou vyráběny pouze z pravé kůže. Veškerý kožedělný průmysl by se zastavil. Když bychom si šli nakoupit do krámu, zjistili bychom, že více než polovina zboží zmizela. Krom toho by stoupla nezaměstnanost a krachlo by spoustu zemědělských společností, jatek a továren. A hlavně – co teď s tak velkým počtem dobytka? Nevybitý dobytek by se začal nekontrolovatelně množit a spásáním ničit planetu.

 

Zdraví

Problémy by nastaly i jinde. Kromě vzpoury v řadách spotřebitelů by také bylo ohroženo jejich zdraví. Z hlediska výživy by totiž existovaly vážné nedostatky, co se zásobování týče. S pečlivě vyváženými příděly sice může strava svým způsobem po určitou dobu splňovat všechny požadavky na živiny, takové příděly ale nikdo nebude schopen rozdělovat. Spojené státy, potažmo celý svět nevyrábějí takové množství potravin založených na rostlinné bázi, aby tím dokázaly uživit všechny obyvatele. Postupem času by se navíc začaly objevovat vážné problémy způsobené nedostatkem vápníku. Lidem by chyběl také vitamin A a B12 nebo kyselina arachidonová, eikosapentaenová a další mastné kyseliny. Celkové odstranění zvířat by mělo za následek diety, které nejsou dlouhodobě udržitelné pro život. Nedokáží zajistit nutriční potřeby populace USA bez doplňování živin.

Opravdu byste chtěli v takovém světě žít?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články