7 znaků, že veganská/vegetariánská strava není pro vás

Grilovaná zelenina patří mezi stálice
Zdroj: Pixabay

Blahodárnost veganské nebo vegetariánské stravy potvrdila řada studií. Snižuje riziko cukrovky, srdečních onemocnění a podle některých závěrů dokonce rakoviny. Utužit zdraví prostým přechodem na tento jídelníček ale nejde. Pokud si nepohlídáte jeho skladbu, snadno se stane, že se u vás vyskytne některý z následujících problémů. Kdy vašemu tělu veganská/vegetariánská strava nesedí?

Jana Jánská
Jana Jánská 09. 11. 2017 16:44

1. Nadýmá vás

Zvlášť veganská strava je bohatá na luštěniny, zeleninu a celá zrna. Zmíněné potraviny překypují vlákninou, která sice snižuje riziko některých onemocnění, ale nemusí být dobře stravitelná pro každého.

Nechcete-li se vzdávat veganského/vegetariánského životního stylu, pijte více vody nebo zeleninu povařte. „Vláknina do sebe vstřebává přebytečnou vodu v organismu, potřebujete tak více tekutin, aby se strava posouvala dále,“ řekla certifikovaná dietetička Eliza Savage z Middleberg Nutrition. Tepelnou úpravou zase rozložíte část vlákniny v zelenině, takže už tělu nedá tak zabrat.

2. Přibíráte

Všichni vegani, které jste kdy potkali, byli štíhlí jako proutek. Vám ale hmotnost dolů nejde, ba naopak?

Není pravidlem, že veganská nebo vegetariánská strava obsahuje malé množství kalorií. I tady na vás číhá několik pastí.

„Existují veganské sušenky, brownies a koláče… ale pokud je to sušenka nebo koláč, není to dietní jídlo,“ konstatovala registrovaná dietetička a spoluautorka Appetite for Health Julie Upton. Zvláštní pozornost věnujte svačinkám ze supermarketu nebo pečivu. Například ořechy obsahují poměrně velké množství kalorií.

„Chcete-li zhubnout nebo si udržet svou váhu, všímejte si [na obalech potravin] množství odpovídající jedné porci,“ dodala výživová poradkyně Dawn Jackson Blatner.

3. Jste pořád unavení

Můžete se pod to podepsat? Pak si nechte zkontrolovat hladinu železa a vitaminu B12. Právě ty ovlivňují energetickou hladinu. V případě nedostatku železa obohaťte svůj jídelníček luštěninami či tofu, chybějící vitamin B12 doplníte z vajec, mléčných produktů a lahůdkového droždí.

Únava může plynout i z nedostatečného příjmu zdravých tuků a bílkovin, uvedla dietoložka Savage. „Vždycky doporučuju minimálně jednu porci proteinu a zdravého tuku v každém jídle.“

4. Ve skutečnosti vám ovoce a zelenina moc „nejedou“

A přesto se stravujete vegansky/vegetariánsky? Pak se ale váš jídelníček zřejmě skládá z potravin, jako jsou rafinovaná zrna, sladkosti a doslazované nápoje. Moc bychom se tím ale nechlubili – vaše zdraví úpí. Zmíněné potraviny mohou zvyšovat riziko srdečních onemocnění, stojí ve studii Harvardovy univerzity.

„Na kvalitě rostlinné stravy záleží,“ upozorňuje expertka Upton. „Nemůžete jíst veganský koláč, sušenky a koblihy a snižovat riziko srdeční choroby.“ Příležitostné mlsání samozřejmě nevadí. S odporem k zelenině a ovoci se vám ale spíše nepodaří udržet balanc mezi rostlinným stravováním a pevným zdravím.

5. Zvládáte žít vegansky/vegetariánsky hlavně díky masovým náhražkám

Produkty jako veganské párky nebo kuřecí sendviče často hýří solí, cukry a umělými sladidly. Proto by se měly stát příležitostným pamlskem. Záskok obstarají luštěniny nebo ořechy bohaté na bílkoviny.

Což takhle vyměnit veganský steak za čočkový burger? A veganské řízečky za tempehové placky? Zaměřte se na minimálně zpracované sójové potraviny, jako tempeh (nikoliv geneticky modifikovaný), tofu či fazolky edamame.

6. Nemáte čas na přípravu veganského/vegetariánského jídla

Ti, co maso jedí, nebudou nikdy o hladu díky bagetám či sendvičům, které dostanou téměř na každém rohu. O jejich zdravotním přínosu by se dalo polemizovat, s veganským životním stylem ale většinou nemáte ani tuto možnost.

Neznamená to, že musíte mít naplánované každé jídlo, které v průběhu týdne sníte. Hrubou představu byste ale mít měli – a přizpůsobit jí nákup.

Díky tomu vás uprostřed týdne nepřekvapí prázdná lednice ani záchvaty hladu. „Podívejte se do nákupního košíku a ujistěte se, že polovina obsahu je zemědělská produkce, čtvrtina bílkovinné zdroje a čtvrtina celozrnné produkty,“ poradila dietoložka Blatner.

7. Máte hodinu nebo dvě po jídle hlad

Neznamená to, že veganská nebo vegetariánská strava nedokáže zasytit jako maso. Spíš ve vaší stravě chybí bílkoviny. „Jídla bohatá na bílkoviny se tráví déle, takže se budete cítit plní delší dobu,“ uvedla Blatner.

Množství bílkovin uzpůsobte denní kalorické spotřebě. Sportovec dávku navýší, člověk pracující od počítače nebude potřebovat o mnoho více než nyní. Obecně však platí, že minimálně jedna porce proteinu v každém jídle by měla potřeby organismu uspokojit. Najdete ji v hrnku řeckého jogurtu nebo hrnku vařené čočky. Zasytí ale i ovoce a zelenina, které jsou bohaté na vlákninu.

Zdroj: Prevention / Harvard Health Publishing

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články