Lenka (42): Moje pubertální dcera stále řeší váhu a jídlo. Mám obavy z nejhoršího

Lenka (42): Moje pubertální dcera stále řeší váhu a jídlo. Mám obavy z nejhoršího
Zdroj: pixabay.com

Lenka má momentálně obavy o svou patnáctiletou dceru a její životní styl. Její dcera Nikola řeší jen kilogramy a počítání kalorií. Lenka si s ní neví rady a svěřila se nám se svým příběhem.

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 12. 06. 2020 11:00

Jmenuji se Lenka a je mi 42 let. S manželem Davidem vychováváme dceru Nikolu, která nedávno oslavila patnácté narozeniny. Nikolu momentálně nezajímá nic jiného, než její váha a jídlo, a to mě celkem děsí. S manželem žijeme normálním životním stylem, ale u naší dcery pozoruji velké změny, hlavně v chování.

Dcera opovrhuje naším životním stylem

Nikola nebyla nikdy žádná vyzáblinka, ale ani nebyla tlustá. Před několika měsíci začala brát antikoncepci a trochu se zakulatila. Od té doby se začala sledovat a řeší jen stravu a váhu. My s manželem jíme vcelku zdravě, ale občas si dopřejeme smažené jídlo a gulášek se šesti. Ale naše dcera vůbec. Kolikrát nás pozoruje a opovrhuje tím, co máme na talíři.

Často se váží a pozoruje před zrcadlem, nebude z ní anorektička?

Dokonce si zapisuje, kolik toho sní a zpozorovala jsem, že často stojí u zrcadla a váží se. Snažila jsem se jí vysvětlit, že stačí, když bude jíst pravidelně a nebude vynechávat ovoce a zeleninu. Ona si ale nedá říct. Vynechala sladké, pečivo a nedávno i přílohy. Takže je těžké jí něco vysvětlovat. Kolikrát mi přijde, že žije jen ze vzduchu.

Já mám ale obavy z nejhoršího. Bojím se, aby se její životní styl nezvrhl v anorexii. Pozoruji, že zhubla, a když jí pochválím, tak se ještě rozčílí a řekne mi: ,,Copak nevidíš, jak vypadám?“ Opravdu mě to začíná děsit, protože se změnilo i její chování. Uvažuji, že se poradím s odborníkem.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články