Cukroví sladké jako sen: Recept na pomerančové makronky

Cukroví sladké jako sen: Recept na pomerančové makronky
Zdroj: Albert ČR

Tohle cukroví se doslova rozplývá na jazyku a bývá ozdobou nejenom vánočně prostřeného stolu. K překvapení mnohých, božská chuť, které předchází jemňounké křupnutí mandlovo-bílkových koleček a delikátní vůně, nepochází původně z Francie, ale odjinud.

Jana Jánská
Jana Jánská 28. 11. 2020 08:30

Lahodně sladké makronky, vlastně spíš jejich předchůdkyně, vznikly v Itálii. Do Francie se dostaly na začátku 16. století spolu s Kateřinou Medicejskou. Jak čas běžel, makronky stále více pronikaly na stoly běžných Francouzů. Ale až teprve v roce 1930 se kolečka začala slepovat náplní a různě dobarvovat.

Mnoho směrů

Makronky zaznamenaly v průběhu staletí řadu vzestupů i pádů, které ovšem nebyly dány tím, že by o ně konzumenti ztratili zájem, ale spíš faktem, že jejich příprava vyžaduje zkušenosti. Aby byl výsledek dokonalý, je zkrátka správný postup nezbytný. I když se první zmínky o makronkách, či spíš o macarons, datují již do přibližně 8. století n.l., jsou brány jako moderní cukroví, v němž se odrážejí různé vlivy. Kromě sladkých tak můžete dostat i slané varianty, a kromě malinových náplní vám francouzští cukráři nabídnou i makronku s příchutí foie gras neboli husích jater.

Filmové cukroví

Jedinečnost chutí a minimalistické zpracování je nejspíš důvodem, proč se makronky rozšířily prakticky do celého světa. Tak trochu za to mohl i film režisérky Sofie Coppolové o královně Marii Antoinettě, které dělají v jedné scéně společnost různobarevné makronky.

Recept na pomerančové makronky

Budete potřebovat:

na makronky: 3 bílky, 50 g krupicového cukru, 200 g moučkového cukru, 110 g mandlí, 25 g holandského kakaa

na pomerančovou marmeládu: 1 pomeranč, 200 g krupicového cukru, 200 ml vody, 1 lžíce likéru Grand Marnier

Jak na to

Bílky a krupicový cukr vyšlehejte do tuhého sněhu. Vsypejte moučkový cukr, mleté mandle, kakao a lehce promíchejte. Vzniklé těstíčko dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem nastříkejte kolečka. Nechte je hodinu odležet, po té pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 10–12 minut. Poté vyndejte, nechte zchladnout, nakonec odlepte od papíru.

Pomeranč nakrájejte na tenká kolečka, dejte do mísy, přisypte cukr, vmíchejte vodu a nechte nejlépe přes noc v lednici. Přendejte do rendlíku a za stálého míchání pomalu vařte asi hodinu. Před koncem přidejte likér, vychlaďte a marmeládu promíchejte vidličkou, kousky pomeranče rozmačkejte. Vychladlou marmeládou spojujte makronky po dvou k sobě.

Tip: Makronky udělejte klidně i čtrnáct dní dopředu – potřebují čas na odležení.

zdroj receptu: www.albert.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články