Fit a krásnátestovánísoutěže

Jak vařit s vínem: Králem je dušené hovězí s brusinkami

Jak vařit s vínem: Králem je dušené hovězí s brusinkami
Zdroj: Albert ČR
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Podzimní kuchyně je výrazná nejenom bohatou úrodou zeleniny a ovoce, ale také jednou ingrediencí, která jí dodá aromatičnost a další chuťový rozměr. Řeč je o víně, jež promění každý pokrm doslova v manu nebeskou. Velmi si rozumí s masem, a to zejména hovězím.

Jana Jánská 21. listopadu 2020

Samozřejmě vždy záleží na tom, abyste k vaření vybrali správné víno. Jinak se může stát, že výsledek nedopadne podle vašich představ a to by byla věčná škoda.

Řízková hitparáda: Chutnají víc smažené na sádle, oleji, nebo másle?
Mohlo by Vás zajímat:

Řízková hitparáda: Chutnají víc smažené na sádle, oleji, nebo másle?

Obecné pravidlo

Do masových a dalších slaných jídel obecně patří suchá a polosuchá vína. Sladké víno sluší moučníkům. Pozor ale na výjimky, jakou je například portské, jehož sladkost skvěle ladí například ke kachně. Řada lidí zastává názor, že do jídla stačí „obyčejné“, nepříliš kvalitní víno. Jenže opak je pravdou. Víno, kterého byste se nenapili, zůstane nedobré i v jídle. Také platí, že víno, které přidáváte do pokrmu, byste měli rozlévat k pití.

Opatrně s množstvím

I když se alkohol delší úpravou zredukuje, víno si ponechá aroma. Když to přeženete s množstvím vína v jídle, může se stát, že přebije další chutě a vy přijdete o bohatý chuťový zážitek. Pokud máte málo vína od jednoho druhu, rozhodně ho nemíchejte s dalším, i kdyby bylo sebekvalitnější.

Božská zelňačka jen ze tří základních surovin. Za dvacet minut je na stole!
Mohlo by Vás zajímat:

Božská zelňačka jen ze tří základních surovin. Za dvacet minut je na stole!

Odrůda versus pokrm

Do jídel se přidávají jak červená, tak bílá vína. Z červených se nejčastěji používá cabernet sauvignon, pinot noir neboli rulandské modré a merlot. Jak název napovídá, typické je pro kohouta na víně, ovšem u nás je mnohem více rozšířené hovězí po burgundsku.

Z bílých vín je v kuchyni oblíbené chardonnay a tramín pro jejich delikátní, jemně kořenitou chuť, která sluší italskému rizotu nebo francouzské cibulačce.

Recept na dušené hovězí na víně s brusinkami

Budete potřebovat: 2 lžíce hladké mouky, pepř a sůl AQ, 1 kg hovězího zadního – falešné svíčkové AQ, nakrájené na tlustší plátky, 2 lžíce olivového oleje AQ, 3 cibule AQ, nakrájené na plátky, 250 ml červeného vína, 300 – 350 ml vývaru, 3 lžíce konzervovaných brusinek, 2 balení bramborové kaše AQ

Postup: Mouku osolte a opepřete, nasypejte ji do plastového sáčku, přidejte maso a protřepte, aby se obalilo. Pak ho vyndejte, zprudka opečte na pánvi na rozpáleném oleji – jen aby vytvořilo kůrku. Maso přendejte na talíř a následně asi 5 minut opékejte cibuli. Vraťte maso do pánve, přilijte víno a vývar a přiveďte k varu. Ztlumte oheň a pod pokličkou maso duste, dokud nezměkne – mělo by to trvat asi hodinu až hodinu a půl. Přidejte brusinky, dochuťte solí a pepřem a povařte ještě 5 minut.

Česká tradiční pochoutka: Recept na bramboráčky hotové raz dva
Mohlo by Vás zajímat:

Česká tradiční pochoutka: Recept na bramboráčky hotové raz dva

Zdroj receptu: www.albert.cz

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články

Zavří­t reklamu