Nejlepší kremrole: Vyzkoušejte snadný recept na český dezert s francouzskými kořeny

Nejlepší kremrole: Vyzkoušejte snadný recept na český dezert s francouzskými kořeny
Zdroj: Albert ČR

Také se vám na ně v cukrárně sbíhají sliny? Aby ne, vždyť kremrole patří k nejoblíbenějším českým dezertům. Jenže doba momentálně nesvědčí návštěvám gastronomických podniků, což v tomto případě nevadí, protože s naším receptem je zvládnete i v domácích podmínkách.

Jana Jánská
Jana Jánská 07. 11. 2020 11:00

I když se prý narodily v zemi galského kohouta – sladké Francii, mají kremrole údajně blízko i k Rakousku, a to zejména díky jejich německému pojmenování kremschnitte. Ono je to vlastně jedno, protože důležité je, jak chutnají. Jsou hlavně sladké a nejlepší jsou samozřejmě čerstvé.

Co vás bude bavit

To je stejně jako s rakvičkami, větrníky a dalšími plněnými sladkostmi. Dech beroucí wow efekt jim jednoznačně dává náplň. A ta může být různá. Nejčastěji se používá do tuha ušlehaný sníh z bílků. Někdy se kremrole plní i šlehačkou, ať již klasickou bílou nebo pařížskou. Záleží hodně na tom, co máte rádi. Bude jim slušet i čokoládová tečka třeba v podobě jemného zdobení na těstě.

Těsto na kremrole

Dají se dělat třeba z máslového těsta, luxusní budou z domácího listového těsta, které je ale velmi pracné. Nicméně stejně dobře poslouží i listové těsto kupované. V zásadě musíte jakékoli těsto rozválet a nakrájet na proužky, které pak navíjíte na speciální formu na kremrole. Jakmile se korpusy upečou, jdou z formiček snadno stáhnout a po vychladnutí je pak už stačí naplnit.

Recept na kremrole

Budete potřebovat:

500 g listového těsta, hladkou mouku na podsypání, olej na pomazání trubiček, 1 vejce, 3 bílky, 200 g cukru krupice, špetku soli, moučkový cukr na posypání kremrolí

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Deset plechových trubiček 
pomažte olejem. Listové těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na obdélník velký přibližně 25×30 cm a 3 mm silný. Na širší straně jej nakrájejte pomocí rádýlka na 10 proužků o šířce 3  cm. Proužky namotejte šikmo na trubičku tak, aby se vždy půlkou překrývaly. Naskládejte je na plech a  potřete rozšlehaným vajíčkem.

Pečte v  předehřáté troubě dozlatova 15–20 minut. Ještě teplé kremrole opatrně stáhněte z  trubiček a  nechte vychladnout.

Mezitím si připravte náplň. Cukr nasypte do kastrůlku, přilijte 200 ml vody a  za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte přibližně 15 minut. Ušlehejte bílky se špetkou soli do pěny. Poté zvyšte rychlost na maximum a  pomalu vlijte cukrový rozvar k bílkům. Dál šlehejte, dokud sníh nezchladne na pokojovou teplotu.

Náplň přendejte do cukrářského sáčku, použijte špičku s kulatým otvorem nebo jen ustřihněte roh. Kremrole naplňte sněhem z obou stran a  před podáváním je poprašte moučkovým cukrem.

Zdroj receptu: www.albert.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články