Krupicová kaše podle Pavlíny z MasterChefa: Stačí jeden fígl a máte doslova manu nebeskou

Krupicová kaše podle Pavlíny z MasterChefa: Stačí jeden fígl a máte doslova manu nebeskou
Zdroj: TV Nova/Pixabay.com
Pavlína Lubojatzky z Moravy je soutěžící pořadu MasterChef Česko 2020 na TV Nova.
Před nějakou dobou měla Pavlína nadváhu. Podařilo se jí neuvěřitelně zhubnout a nutno dodat, že je z ní kočka.
Dnes je z Pavlíny Lubojatzky ohromná kočka.Pro Pavlínu z MasterChefa je jídlo samozřejmě velkým koníčkem, s manželem proto provozuje i vlastní kuchařský blog.
+ 5 fotek+ 6 fotek

Pavlína Lubojatzky patří k nejkontroverznějším tvářím letošního ročníku kuchařské soutěže MasterChef Česko. Polovina diváků ji nenávidí, polovina jí fandí. A tisíce lidí podle ní vaří - třeba tuto báječnou krupicovou kaši.

Jana Jánská
Jana Jánská 17. 10. 2020 08:50

Krupicová kaše je jídlo našeho dětství. Obvykle posypaná kakaem, ale marná není ani se skořicí. Pochoutku z ní dělá nastrouhaná kvalitní čokoláda, anebo přidané ovoce. Samozřejmě nesmí chybět máslo a cukr, protože s krupicovou kaší máme spojenou sladkou chuť.

Kaše jinak

Že krupicová kaše může mít i jiný chuťový rozměr, dokazuje kontroverzní Pavlína z Masterchefa. Pojďte se podívat na to, jak ji připravuje ve své kuchyni. Pro začátek přidáme pár jejích postřehů, které publikovala na svém kuchařském blogu.

Pro hebkou a jemnou krupičku je alfou a omegou nechat rozemletá pšeničná zrna (jinými slovy dětskou krupičku) nabobtnat. Proto aspoň půl hodinky, ale klidně i přes noc, nechte krupici namočenou v mléce, klidně v pokojové teplotě. Krupičku samotnou nedoslazujte. Co doslaďte, medem, je řecký jogurt, který Pavlína do krupičky přidává pro navýšení bílkovin. Tímto krokem se krupicová kaše stane výživově hodnotnější a krémovitější. Pak už stačí přidat čerstvé ovoce a domácí granolu plnou kvalitních tuků z oříšků.

Recept na krupicovou kaši podle Pavlíny z MasterChefa

Budete potřebovat:

  • Krupička na namočení: 200 ml polotučného mléka, 38 g dětské krupičky
  • Krupička na dokončení: 220 ml polotučného mléka, 2 cm vanilkového lusku, 1 lžíce karibského rumu, 2 snítky šafránu
  • Ochucený řecký jogurt: 1 řecký jogurt; 1,5 lžíce medu
  • Na dokončení: 125 g čerstvých malin, 1 fík, domácí granola, 40 g rozpuštěného másla

Jak na to

Do misky nalijeme mléko a přisypeme dětskou krupičku. Lžičkou promícháme a necháme krupičku 30 minut nabobtnat v pokojové teplotě. Pokud ji chceme ještě jemnější a delikátnější, pak ji namočíme den dopředu a uchováváme v misce s víčkem, aby mléko nenasálo pachy z lednice. Jogurt smícháme s medem. Pokud nemáme tekutý med, pak jej na chvilku necháme rozpustit v mikrovlnce.

Mléko a rum nalijeme do menšího hrnce. Nožem podélně nařízneme vanilkový lusk a špičkou nože z něj vyškrábneme zrníčka, která vložíme do mléka. Do mléka navíc přidáme prázdný vanilkový lusk (infuze lusku zvýší vanilkové aroma ve výsledném pokrmu) a pár vláken šafránu. Celý hrnec začneme zahřívat na střední stupeň a postupně metličkou mícháme, protože mléko má tendenci se přichytávat díky obsahu cukru. Jakmile začne mléko bublat, vytáhneme prázdný vanilkový lusk a snítky šafránu, naposledy promícháme misku s nabobtnanou krupičkou a pomaličku za současného míchání ji nalijeme do hrnce. Poté krupičku pomalu vaříme, dokud nezačne bublat.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Pavlína a Martin Lubojatzky (@lubojatzky_couple),

Neuspěchejme tento krok. Jakmile krupička začne houstnout a bude příjemně tekutá podle našich představ (raději tekutější, než hustší, protože jogurt ji malinko zahustí), hrnec dáme mimo plamen a již nevaříme. Poté do ní přimícháme ochucený řecký jogurt a hned naléváme do talířů.

Na závěr

Krupičku dozdobíme čerstvými malinami a nakrájenými fíky, posypeme domácí granolou a přelijeme rozpuštěným máslem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články