Extra rychlé lívance: Pomůže jedno typické podzimní ovoce

lívance...
Zdroj: pixabay.com

Dařbuján léčil lívancovým těstem suché loupání, my si ale připravíme skvostnou sladkou nedělní snídani. Lívanečky nám chutnají se ovocnou zavařeninou, se smetanou anebo moderně přelité javorovým sirupem.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 11. 10. 2020 12:00

Tradiční lívance mají spoustu podob. Můžeme je připravit podobně jako naše babičky kynuté, udělat zdravější verzi ze špaldové mouky nebo s ovesnými vločkami. Běžně se připravují na sladko a potírají ovocnou marmeládou. Z Ameriky k nám připlula neméně chutná varianta přelitá javorovým sirupem. K večeři si ale můžete dát i slané lívance, například se špenátem nebo zeleninovou směsí či s houbami. Na snídani ale určitě oceníte bleskovou variantu lívanečků, kde se o kyprost postarají nastrouhaná jablíčka.

Rychlé snídaňové lívanečky

Potřebujete: 500 g hladké mouky, 1000 ml mléka, 50 g cukru, 2 celá vejce, 1 lžičku kypřicího prášku, 2 větší jablíčka, špetku skořice, a olej na smažení.

Postup: Do misky nasypte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem, skořicí a solí, zalijte ji mlékem a přidejte cukr i vejce. Metličkou vymíchejte hustší těsto. Oloupaná jablíčka nastrouhejte na hrubém struhadle a vmíchejte do těsta. Pánev nebo lívanečník potřete trochou oleje a osmažte zlatavé lívance.

Špaldové kváskové lívance

Potřebujete: 1 balíček žitného kvásku, 150 g žitné hladké mouky, 200 ml vody

Na těsto: 100 g špaldové celozrnné mouky, 100 g hladké mouky, 30 g třtinového cukru, 1 lžičku chia semínek, 300 ml vlažného mléka, 2 vejce a olej na smažení

Postup: Na přípravu rozkvasu v míse smícháme kvásek, mouku a vodu a přikryjme utěrkou. Druhý den na přípravu těsta v míse smícháme obě mouky s rozkvasem, cukrem a semínky. Přidáme mléko, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Poté důkladně zapracujeme vejce. Na lívanečníku potřeném trochou oleje smažíme lívance po obou stranách dozlatova.

Babiččiny poctivé kynuté lívance

Potřebujete: 750 g hladké mouky, 1250 ml mléka, 80 g cukru, 40 g rozpuštěného másla, 1 celé vejce, 2 žloutky, 40 g kvasnic, citronovou kůru, špetku soli, a tuk na smažení.

Postup: V misce zahřejte mléko, rozdrobte do něj droždí a posypte cukrem. Nechte vzejít kvásek a teprve potom přisypte prosátou mouku a přidejte vejce, žloutky, přilijte rozpuštěné máslo a dochuťte citronovou kůrou a solí. Metličkou dobře promíchejte a řídké těsto nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Naběračkou nebo velkou lžící odebírejte kousky těsta a nalijte je do vymaštěné pánve nebo lívanečníku a po obou stranách dozlatova osmažte.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články