Palačinky: Tipy a triky, jak na ty nejtenčí a nejhezčí

Palačinky: Tipy a triky, jak na ty nejtenčí a nejhezčí
Zdroj: Pixabay.com

Řekněte partnerovi, že mu uděláte žemlovku a půjde do hospody na guláš. Nabídněte mu palačinky a sní je všechny. Tak se to má s oblíbeností tohoto sladkého dezertu, jehož základ funguje stejně dobře i ve slané variantě.

Jana Jánská
Jana Jánská 16. 08. 2020 12:00

Palačinky se sice tváří jako ta nejjednodušší věc na světě, ale celý pracovní proces musíte být v pohotovosti a takzvaně si ho odstát. Na druhou stranu vám odměnou může být to, že tyhle "francouzské placky" vám budou strávníci krást prakticky pod rukama.

Nepodceňujte pánev

Základ bezchybně připravené palačinky tvoří nepřilnavé dno pánve. To vám zajistí materiály teflon a keramika. Problém je ale v tom, že časem se oba typy stávají poréznějšími, těsto se na nich snáz chytá i hůř rozlévá, což potřebujete k tomu, aby vznikla opravdu tenká palačinka. Pokud pracujete s litým těstem často, určitě se vyplatí pořídit si pánev nerezovou.

Tuk

I když je olivový olej zdravý, pod palačinky nepatří. Nebojte se je smažit na sádle, o pár kalorií víc už totiž tohle jídlo nevytrhne, zato budou extrémně dobré a zejména na nerezové pánvi dokonale povedené. Zkusit to můžete i na přepuštěném másle nebo klasických olejích. Platí, že těsto by nemělo v tuku plavat. A rozhodně je třeba tuk nechat rozehřát.

Těsto

I když se v receptech dočtete, že do těsta patří cukr, není to tak úplně nutné. Za prvé se vám palačinky nebudou při pečení připalovat a za druhé je můžete použít i do slaných variací. Sladkost pokrmu pak snadno doženete náplní.

V základních receptech nesmí chybět vejce, hladká mouka, mléko a špetka soli. Myslete na to, že nejprve je třeba rozšlehat vejce s trochou mléka a k němu postupně přidáváte mouku. Těsto by nemělo být ani příliš husté, ani řídké. Důkladně je rozmíchejte metličkou a nechte alespoň pár hodin odpočinout. Klidně si je ale můžete udělat den dopředu.

Vlastní pečení

Pánev rozehřejte, přidejte tuk. Jakmile se zahřeje, vlijte malou naběračku rozmíchaného těsta. Pánví je třeba naklánět, aby se hmota rovnoměrně rozlila do všech stran. Ve chvíli, kdy palačinka zatuhne a při pohybu pánvičkou začne poskakovat po dně, ji můžete otočit a dopéci z druhé strany.

První nezdar, finální úspěch

První palačinku je třeba brát jako zkušební, protože se na devadesát devět procent nikdy nepovede. S lehkou nadsázkou můžeme říci, že připravuje bojové pole pro ty ostatní, které při dodržení postupu a hlídání budou jedinečné.

Čím plnit?

Tradiční je marmeláda, džem, tvaroh. Teď v létě vyzkoušejte zmrzlinu. Sladkou variaci ale nakonec nemusíte plnit ničím, jenom ji přelít třeba javorovým sirupem nebo pokapat ovocnou omáčkou, čokoládou apod.

Do slaných palačinek je ideální špenát nebo různé zeleninové směsi. Za pokus stojí i mleté maso. Neméně chutné jsou i palačinky zapečené v troubě, kdy je hotové vyložíte do vymazaného pekáčku, přelijete vaječnou směsí a necháte zapéct. Vynikající je kombinace se sýrovými omáčkami.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články