Sušené ovoce je zdravá pochoutka: Vyvarujte se chyb při sušení

Sušené ovoce je zdravá pochoutka: Vyvarujte se chyb při sušení
Zdroj: Freepik.com

Sušené ovoce je zdravou pochoutkou, která vám při správném skladování může vydržet poměrně dlouhou dobu. Navíc díky tomu, že jde o ovoce, ho můžete mlsat ve velkém, aniž byste se musela bát o svou štíhlou linii. Jaké ovoce je možné sušit, a kterých nejčastějších chyb se při sušení vyvarovat?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 31. 07. 2020 12:40

Kupované sušené ovoce, které můžete vidět na regálech v obchodech, sice vypadá lákavě, mnohdy ale jen díky obsahu barviv a dalších konzervačních látek. Proč si tedy nepřipravit raději domácí variantu? Když ho budete skladovat ve vzduchotěsných sklenicích, vydrží vám klidně až do další sezóny.

Sušit můžete jakékoliv ovoce

Sušit můžete jakékoliv druhy ovoce. Jedinou podmínkou je, aby bylo čisté a nemělo na sobě plíseň či nehnilo. Kromě toho by mělo být zralé, ale dejte pozor na to, aby nebylo přezrálé. Na sušení jsou nejvhodnější například jablka či hrušky, které před sušením nemusíte loupat. Při sušení některých dalších druhů ovoce, jako jsou meruňky nebo ananas si musíte dát víc na čas, a sušit je delší dobu. Oblíbené a chutné banány můžete před sušením ještě předsmažit. Méně vhodné na sušení jsou třeba jahody, u kterých je nutné dávat si pozor na plísně nebo maliny, rybíz a ostružiny pro vyšší obsah drobných peciček.

Jde to i na vzduchu

Je jasné, že nejrychlejším a nejsnadnějším způsobem je sušení pomocí sušičky. Vyšší investice se vám zpětně vrátí v podobě správně usušené sladké pochoutky. Pokud si ji ale zrovna nemáte v plánu kupovat, jsou i další způsoby, jak na to. Poměrně často se používá sušení na rámu potaženém síťovinou. Ovoce na něj vyskládejte v jedné vrstvě. Dejte pozor na to, aby se vzájemně nepřekrývalo a mělo kolem sebe trochu volného prostoru. Takto rozložené ovoce umístěte s rámem do tmavé a teplé místnosti či nad radiátor. Ovoce sušte podle jeho druhu, kterému přizpůsobte dobu sušení, ale také teplotu

Sušení v troubě

Ovoce se dá sušit i v troubě. Nakrájejte ho na malé kousky a opět ho v jedné vrstvě rozložte na plech s pečicím papírem. Ideální pro sušení je horkovzdušná trouba, která má uvnitř ventilátor vzduchu. Pokud máte plynovou troubu, nechte během procesu sušení otevřená dvířka, aby měla kudy unikat vzniklá vlhkost. Nejdřív nastavte troubu na nižší teplotu, po chvíli ji trochu zvyšte podle druhu ovoce. Neměla by ale přesahovat 60 °C. Než ovoce dosušíte, opět teplotu uvnitř trouby trochu uberte a snižujte ji raději postupně.

Správně usušené poznáte podle konzistence

Správně usušené ovoce poznáte podle konzistence. Ovoce by mělo být pružné a suché. To ale překvapivě neplatí například pro meruňky nebo jahody, které jsou po usušení naopak lepkavé a tuhé. Navíc počítejte s tím, že doma usušené ovoce může být nahnědlé, to ale nevypovídá nic o jeho kvalitě. Pokud nechcete, aby vám ovoce, jako jsou třeba meruňky, jablka a hrušky po vysušení zhnědlo, můžete ho před sušením namočit do sklenice s 250 ml vody, do které přidáte polévkovou lžíci citronové šťávy. Dosáhnete tak zachování jeho lákavé barvy, aniž byste musela používat oxid siřičitý, se kterým pracují komerční výrobci této sušené pochoutky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články