Alergie na ovoce: Proč se vyskytuje častěji u dětí a jak vzniká?

Alergie na ovoce: Proč se vyskytuje častěji u dětí a jak vzniká?
Zdroj: Pixabay.com

Možná, že chcete, aby se vaše dítě zdravě stravovalo, a jedlo tedy dostatek ovoce a zeleniny, ale znesnadnila vám to jeho alergie na ovoce. Jak ji poznáte, proč vzniká a na co si dávat pozor?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 25. 07. 2020 11:30

Podle odborníků vyvolávají nejsilnější alergické reakce jablka a hrušky. Nebezpečnou alergii mohou vyvolat také třešně, meruňky a broskve. Právě tyto druhy ovoce ale dávají rodiče svým dětem k svačině nejčastěji. Přečtěte si, jak alergii na ovoce rozpoznat včas, a zabránit tak u vašeho dítěte vzniku nepříjemných alergických reakcí.

Alergie na ovoce vzniká nejčastěji u dětí

Potravinové alergie nejčastěji vznikají právě u malých dětí. S přibývajícím věkem naopak mizí, nebo se vyskytují méně. Tolerance potravin se totiž u většiny lidí postupně zvyšuje. Výjimku mohou být ořechy, na které mívají někteří jedinci alergii i po celý život. Alergická reakce na ovoce vzniká většinou v důsledku přecitlivělé reakce imunitního systému na bílkoviny obsažené v ovoci.

Jak ji poznat?

To, že je vaše dítě alergické na ovoce, poznáte většinou hned nebo také vzácně do několika hodin po jeho konzumaci. Alergická reakce se projevuje většinou nejvíce v oblasti úst a krku, při kterých se může dítě začít dusit, otékat, mohou ho to také pálit, svědět a brnět ústa nebo jazyk či krk. Dalším projevem dětské alergie bývá také vyrážka v podobě kopřivky nebo bolesti hlavy a trávicí potíže, jako je bolest bříška nebo průjem.

Může se různit podle jednotlivých odrůd ovoce

Zajímavé je i to, že alergie na ovoce se může lišit podle jednotlivých odrůd ovoce. Vaše dítě tak může mít alergii třeba jen na určitý druh jablek. Je to ale velmi individuální a příliš se nevyplácí na tento fakt spoléhat. Alergie se totiž může rozvinout u dítěte postupně. V případě, že si nejste jistí, raději s dítětem navštivte alergologa, který vám pomůže pomocí krevních a kožních testů přesněji určit, jestli a na které ovoce je dítě alergické.

Anafylaktický šok hrozí výjimečně

Ani v případě dětské alergie nelze vyloučit riziko prudké alergické reakce v podobě anafylaktického šoku. Ten je naštěstí u alergie na ovoce vzácný, avšak ne nemožný. Projevuje se jako životu nebezpečný stav, při kterém dítě nemůže dýchat nebo má jiné život ohrožující potíže. V takovém případě je potřeba neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články