Dětské opruzeniny ohrožují klidný spánek miminka. Jak jejich tvorbu minimalizovat?

Uspat miminko je práce, ale s našimi radami to zvládnete.
Zdroj: Pixabay

S opruzeninami se potýká většina miminek. S nimi navíc souvisí také úbytek pohodlí, takže děti častěji pláčou. Jak snížit jejich výskyt na minimum, a dopřát tak vašemu děťátku klidný a nerušený spánek?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 23. 07. 2020 10:00

Dětská pokožka je citlivá, a proto je k tvorbě opruzenin velmi náchylná. Nepříjemná zarudlá místa na citlivých oblastech, jako je zadeček, třísla a genitálie se většinou objevují tam, kde se tře pokožka o sebe. Vznikají především v teplu a vlhku. Miminku ubírají na pohodlí, protože ho pálí a svědí, takže bývá podrážděné, často pláče a méně spí. Právě proto je důležité s opruzeninami co nejúčinněji zatočit.

Jak na prevenci

Opruzeniny vznikají nejčastěji na vlhkých a teplých místech, proto je důležité snažit se miminko udržovat co nejvíce v suchu. Toho dosáhnete jeho pravidelným a častým přebalováním, ideálně až osmkrát denně. Pomoci mohou i speciální mastičky a krémy z lékárny. Miminko koupejte pouze krátkou dobu a dávejte pozor na to, aby voda nebyla příliš horká. Hned po vykoupání a důkladném osušení nezapomínejte na aplikaci dětského olejíčku na zadeček miminka, abyste zabránili vysušení pokožky z vody.

Pomůže sucho a úleva od plenky

Opruzeniny sice k malým dětem patří, ale raději je úplně nepodceňujte. Snažte se starat o to, aby jich miminko mělo co nejméně. Pokud navíc popraskají nebo nechtějí zmizet, raději navštivte lékaře. Mohlo by se totiž jednat o zánět. I v případě léčby opruzenin platí, že byste neměli zapomínat nechávat dítě občas také volně bez plenky, aby pokožka citlivých míst mohla volně dýchat.

Ulevující mast a bylinková koupel

Při každém přebalování miminko namažte speciální mastičkou či krémem na opruzeniny. Dbejte na to, aby kůže pod plenkou byla čistá. V takovém případě stačí pouze tenká vrstva masti. Jako doplňkovou léčbu opruzenin můžete vyzkoušet také účinné bylinkové koupele. Ty totiž mívají hojivé a protizánětlivé účinky. Dokáží tak zmírnit zarudnutí a zklidnit podráždění dětské pokožky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články