Jak správně vybrat plenky: Nejdůležitější je suchý zadeček bez opruzenin a pohodlí miminka

Jak správně vybrat plenky: Nejdůležitější je suchý zadeček bez opruzenin a pohodlí miminka
Zdroj: Profimedia
Chcete-li u svého dítěte předejít opruzeninám, udržujte dětský zadeček v suchu. Nenechte své dítě spát celou noc ve špinavé plence. Plenku vyměňte, i když to bude znamenat narušení spánku.Vykoupejte nebo osprchujte miminko místo používání vlhčených ubrousků. Můžete použít syndet nebo jemné mýdlo, ale jen pokud je to nezbytně nutné. Takové mýdlo by nemělo obsahovat dráždivé složky.Zajistěte cirkulaci vzduchu – pokud je to možné, připevněte plenku volněji, nebo nechte dítě běhat nahaté. Pozor si dejte také na těsné nebo neprodyšné oblečení, ve kterém se dítě může zapařit.+ 2 fotky+ 3 fotky

Od narození je vaše miminko v podstatě celý den v plence, je tedy důležité dbát na to, aby byla kvalitní a vyhovovala vašim požadavkům. Většina žen používá pleny jednorázové. Jsou totiž pohodlné a pro miminko příjemné.

Petra Járková
Petra Járková 16. 02. 2020 10:00

Používání jednorázových plen znamená pro maminky velké usnadnění. Kromě úspory času a benefitů zohledňujících zdraví miminka, tak mohou s miminkem například snadněji cestovat.

Konec žehlení a sušení

Jednorázové plenky nemusíte čistit, prát ani sušit. Další výhodou je, že tyto plenky nezapáchají a nepropouští obsah. Je tomu tak díky speciální struktuře a absorpčnímu gelu. Vlhkost je propouštěna jen na jednu stranu a proto je zadeček vašeho miminka stále v suchu. To je samozřejmě výraznou úlevou v otázce opruzenin.

Indikátor vlhkosti

Moderní pleny jsou vyrobeny z prodyšných a kvalitních materiálů. Většinou mají indikátor vlhkosti, který nám ukazuje, v jakém stavu se plena nachází a zda je čas ji vyměnit za novou. Plenku tak nemusíme neustále rozlepovat, takže dlouho drží pevnost a tvar. Tvarované stahovače zabraňují tomu, aby se obsah pleny dostal mimo ni a optimálně se přizpůsobují tělu, tudíž plenka nestlačuje bříško.

Správné tvarování kyčlí

Správně zvolený tvar pleny prospívá i správnému umístění kyčelních kloubů, což je velmi důležité v prvních měsících života. Dnešní plenky jsou také tenké, tudíž nebrání dítěti v pohybu. To ocení především rodiče starších dětí, když po jejich lezení, běhání a skákání zůstane vše uzavřené tam, kde má.

Pořiďte si vzorek

Čím je dítě menší, tím budete měnit plenky častěji, tudíž je to ze začátku celkem náročný proces. Důležitá je hmotnost a rozměr pleny. Myslete však na to, že ne každá velikost plínek je stejná u všech značek. Je tedy ideální se s ní před koupí celého balíku nejprve seznámit a přesvědčit se, že bude miminku vyhovovat. Tak se vyhnete nehodám v podobě mokré matrace.

Tuna odpadu

Každé dítě do dvou let použije kolem sedmi tisíc jednorázových plen, což odpovídá asi jedné tuně odpadu. Pokud bydlíte v bytě, klidně vyhazujte denně pleny do popelnice, v koši totiž po pár dnech nepříjemně zapáchají. Pokud se vám s nimi nechce denně běhat, pořiďte si koš s víkem nebo dokonce se speciální nádobou na pleny s antibakteriálními fóliovými vložkami.

NA BABSKÉ RADY, JAK ZBAVIT DĚTSKÝ ZADEČEK OPRUZENIN, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články