Místa s pohnutou historií. Larnach postižený tyfem, Whaley House na místě popraviště

Larnach, Nový Zéland
Zdroj: Showpix.cz
Novozélandské sídlo Larnach si v letech 1871 až 1887 nechal postavit politik William Larnach. Jeho milovaná dcera Kate tu ale zemřela na tyfus. Říká se, že je tu její duch stále znát, návštěvníci prý slýchají mrazivé šeptání do ucha.Rodinné sídlo Whaley House stojí v americkém San Diegu na místě první veřejné šibenice.Majiteli byla rodina Whaleyových. Prý tu slýchala těžké kroky Jima „Yankee“ Robinsona, tuláka a zloděje, který tu byl oběšen čtyři roky před postavením domu.Whaleyho rodinná historie byla plná tragických úmrtí a sebevražd – mnohé z nich se odehrály uvnitř samotného domu. Dnes je tu mrazivé muzeum.+ 12 fotek+ 13 fotek

Na světě existují místa, kam by většina z nás vstoupila jen s velkým sebezapřením. Pověstmi opředené hrady s armádou duchů bloudících chodbami, tajuplná podzemí, ve kterých se ztrácejí lidé, opuštěné budovy, jejichž zdi se staly svědky nejednoho zločinu. Jaká další tajemství takové prostory skrývají?

Jana Jánská
Jana Jánská 01. 04. 2020 11:15

Svědkové dávno uplynulého času v sobě ukrývají příběhy, které dodnes vyvolávají mrazení v zádech. Je ale také pravdou, že některá místa vás překvapí svou vizuální krásou natolik, že by vás ani nenapadlo, kolik hrůzy se v nich stalo...

Sídlo Larnach, Nový Zéland

Larnach byl postaven v letech 1871 až 1887, aby sloužil jako sídlo významného novozélandského politika Williama Larnacha. Nejpozoruhodnější je taneční sál o rozloze 3 000 čtverečních stop, který Larnach postavil jako dar k 21. narozeninám své oblíbené dceři Kate, která později zemřela na tyfus ve věku 26 let. Vypráví se, že její duch stále bloudí sálem a jemně ševelí návštěvníkům do ucha. Dokonce to došlo tak daleko, že budovu navštívili paranormální vyšetřovatelé. S jakým výsledkem skončili, ovšem není známo.

Hrad Tower, Londýn, Anglie

Tato strohá pevnost postavená Vilémem Dobyvatelem v roce 1066 oplývala řadou funkcí. Avšak nejznámější je pro svou krvavou historii. Sloužila totiž jako vězení i místo pro popravy. Nechvalně ji proslavil Jindřich VIII., na jehož příkaz zde byly popraveny dvě z jeho manželek, Anna Boleynová a Kateřina Howardová. Je to také místo, kde byli po smrti svého otce krále Edwarda IV. uvězněni dva mladí princové, kteří zmizeli krátce poté v roce 1483 a jejich ostatky byly nalezeny až v roce 1647. Není tedy překvapením, že se objevily strašidelné příběhy o obětech věže, které daly vzniknout prohlídkám inspirovaným towerskými duchy.

Whaley House, San Diego, Kalifornie

V roce 1857 si na místě bývalé veřejné šibenice v San Diegu postavil Thomas Whaley rodinný statek. Krátce poté, co se nastěhoval, oznámil, že slyšel těžkopádné kroky Jima Robinsona, tuláka a zloděje, který byl na tomto místě pověšen čtyři roky před postavením domu. Historie Whaleyho rodiny byla od té doby plná tragických úmrtí a sebevražd - mnohé z nich se odehrály uvnitř samotného domu. Podle muzea Whaley House, jsou někteří členové rodiny stále pronásledováni podivnou siluetou, často doprovázenou cigaretovým kouřem a vůní těžkého parfému.

Hrad Edinburgh, Skotsko

Jedna z největších atrakcí ve skotském hlavním městě, je ale zároveň považována za jednu z nejstrašidelnějších. Částmi, které jsou staré více než 900 let, vedou starobylá sklepení. Návštěvníci z prohlídkových okruhů říkají, že tam zahlédli koloniální vězně z Americké války za nezávislost, francouzské vězně ze sedmileté války, a dokonce i ducha psa toulajícího se po hradním hřbitově patřícím psům.

Zakázané město, Peking, Čína

Žádná cesta do čínského Pekingu není úplná bez návštěvy Zakázaného města, obrovského komplexu paláců, nyní sloužícího jako muzeum. Možná ale nevíte, že oblíbená turistická destinace má mezi nadšenci pro nadpřirozené jevy mimořádnou pověst. Během svého 600letého působení se v komplexu odehrál bezpočet vražd, ať již žárlivých konkubín, které se trávily mezi sebou, nebo poprav prováděných na příkaz císaře. Netřeba dodávat, že od doby, kdy byl palác, ve 40. letech 20. století otevřen veřejnosti, se objevilo mnoho zpráv o podivných jevech. Nejčastěji bývá zmiňována žena oblečená v bílém, která prochází uličkami a vzlyká.

RMS Queen Mary, Long Beach, Kalifornie

Kromě krátkého úkolu, kdy sloužila ve druhé světové válce jako válečná loď, byla RMS Queen Mary v letech 1936 až 1967 luxusní oceánskou lodí. Během této doby se na ní odehrála přinejmenším jedna vražda, námořník byl usmrcen dveřmi ve strojovně a v bazénu se utopily děti. Město Long Beach zakoupilo loď v roce 1967 a proměnilo ji v hotel, kterým je dodnes - i když zmínění duchové zesnulých cestujících se zde mohou ubytovat zdarma.

Ostrov Poveglia, Benátky, Itálie

Ostrov Poveglia, vzdálený necelého půl kilometru od benátských kanálů, sloužil jako karanténní zóna pro oběti dýmějového moru, skladovací prostor pro Napoleonovy zbraně a ústav pro choromyslné (psychiatrická léčebna) z počátku 20. století. Podle dochovaných pramenů se zde prý odehrávaly strašlivé lékařské experimenty. Poté, co místní doktor spáchal sebevraždu skokem ze zvonice, byl ústav nadobro uzavřen. Místní obyvatelé stále tvrdí, že z ostrova slyší ozvěny zvonkohry, přestože zvonek byl před desítkami let odstraněn. Navštívit Poveglii je dnes zakázané, ale z pláží nedalekého Lida můžete bezpečně vidět ostrov a rozpadající se nemocnici.

Katakomby v Paříži, Francie

Poté, co na jaře roku 1780 vypuklo období silných dešťů, došlo k vyplavení pařížského Hřbitova neviňátek a na povrchu se objevila záplava hnijících mrtvol, město se rozhodlo řešit přeplněnou kapacitu hřbitova a spustilo dvanáctiletý projekt přesunu těl z pařížských hřbitovů do bývalých městských lomů. Nakonec bylo do podzemních tunelů umístěno asi 6 milionů těl. Dnes je asi kilometr podzemního labyrintu otevřen návštěvníkům, kteří se mohou vydat na prohlídku tohoto podzemního hřbitova s přehlídkou umně vyrovnaných kostí.

Château de Brissac, Brissac-Quincé, Francie

Sedmipodlažní zámek Château de Brissac, jeden z nejvyšších hradů v celé Francii, je asi více známý jako domov „Zelené dámy“ neboli ducha zavražděné ženy. Podle legendy jde o Charlotte de Brézé, nelegitimní dceru krále Karla VII. Francouzského, kterou zavraždil její manžel poté, co zjistil, že má poměr. V době smrti na sobě měla šaty zelené barvy. Prý se pravidelně, v časných ranních hodinách potuluje po věži kaple a sténá.

Palác Taj Mahal, Bombaj, Indie

Pětihvězdičkový palác Taj Mahal se nachází v srdci Bombaje a je považován za jeden z nejlepších hotelů v Indii. Přesto spolu s úžasnými výhledy a doslova královskými interiéry k jeho slávě přispívá i dost děsivý důvod, a sice tajemné fluidum, vznášející se po chodbách. Podle legendy jde o architekta, který se zabil skokem z pátého patra hned poté, co zjistil, že hotel stojí špatným směrem. Jeho duch se nyní potuluje hotelem, naráží do hostů a dupe po střeše.

NA ÚCHVATNÉ FOTOGRAFIE NEJDĚSIVĚJŠÍCH MÍST NA SVĚTĚ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články