Druhá strana koronavirové epidemie. Do Benátek se znovu vrátili delfíni a labutě

Druhá strana koronavirové epidemie. Do Benátek se znovu vrátili delfíni a labutě
Zdroj: Pixabay.com

Každá situace má dvě strany, což platí také u koronavirové pandemie, která řádí světem. Mezi lidmi působí obrovské ztráty, ovšem příroda se vrací tam, kde byla předtím, než ji lidé tolik znečistili. Pro příklad není třeba chodit daleko. Voda v Benátkách je v současné době průzračná a v místních kanálech jsou zase vidět ryby, které tam žijí. Do známého italského města se dokonce vrátili delfíni i labutě. Kdo ví, možná nám chce příroda dát vědět, abychom se nad sebou konečně zamysleli…

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 19. 03. 2020 10:12

Ne vždy je všechno tak černé, jak to na první pohled vypadá. Ano, lidé svádí ohromný boj se zákeřnou nemocí, příroda se však během toho vrací do svého normálu. Karanténa, která nyní v Itálii panuje, může mít pozitivní výsledek nejen pro samotné Italy, ale taky pro jejich životní prostředí.

Ryby, delfíni i labutě

Benátky byly před vypuknutím epidemie jednou z nejžádanějších turistických destinací v Evropě. A v současné době patří mezi místa, kde se po zavedené karanténě výrazně zlepšila kvalita vzduchu a hlavně vody. Poté, co se zastavila doprava na kanálech, je voda najednou průzračnější a čistší než kdykoliv předtím. Už se v ní zase prohánějí hejna malých rybek a Benátky také zažívají návrat labutí a delfínů, což je opravdu nádhera.

Po těchto zvířecích návratech a zlepšení životního prostředí lidé začínají věřit, že to, co se děje kolem nás, je jen způsobem, jak příroda znovu obnovuje svůj život. Na pokles úrovně znečištění vzduchu v Itálii ukazují také satelitní snímky.

Příroda se vrací ke kořenům

„Přestože v údajích může dojít k nepatrným odchylkám v důsledku oblačnosti a měnícího se počasí, jsme si velmi jisti, že snížení emisí, které můžeme vidět, se časově shoduje s izolací Itálie. Ta způsobuje menší provoz i průmyslové činnosti,“ uvedl Claus Zhner, který je vedoucím mise Copernicus Sentinel-5P v Evropské kosmické agentuře.

Změn v Itálii, která je koronavirem nejpostiženější zemí v Evropě, si všimli i místní obyvatelé. A s pomocí online světa tento nádherný jev mohou sledovat i další lidé ze zbylých koutů planety. Pojďte společně s nimi načerpat pozitivní energii z přírody, která se vrací ke svým kořenům.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články