Ital nechodil 15 let do práce, přesto bral plat. Přišel si na 13 milionů

Ital nechodil 15 let do práce, přesto bral plat. Přišel si na 13 milionů
Zdroj: Unsplash

Ital Salvatore Scumace dokázal uskutečnit sen mnoha lidí. Dovolená je vysněným cílem každého těžce pracujícího člověka. Někteří lidé si to ale umí zařídit tak, že mají volno prakticky pořád a přitom jsou placeni, jako by chodili do práce. Nedávno se ukázalo, že Scumace takto podváděl dlouhých patnáct let...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 04. 2021 09:45

Podle deníku The Guardian přestal šestašedesátiletý Salvatore Scumace chodit do práce v roce 2005. Nikdo ale jeho absenci nenahlásil, takže dál pobíral svůj plat. Přišel si tak na více než třináct milionů korun, aniž by hnul prstem.

Nový zákon na ulejváky

Kdyby v roce 2016 nevznikl v Itálii nový zákon, který měl začít potírat neoprávněnou absenci zaměstnanců ve veřejném sektoru, zřejmě by to tomuto muži prošlo. Od té doby se rozjelo policejní vyšetřování s krycím názvem „Part-time” neboli částečný úvazek. A přišla také řada na nemocnici Arnaldo Pugliese Ciaccio v kalábrijském městě Catanzaro, kde Salvatore pracoval jako požární bezpečnostní technik.

O jeho absencích vědělo přinejmenším šest zaměstnanců nemocnice, včetně personálního oddělení. Proč tomu tak bylo? Salvatore měl těmto lidem vyhrožovat, hlavně manažerovi. Snažil se je přesvědčit o tom, že si není radno s ním zahrávat. Mezitím sice manažer odešel do důchodu, ale jeho nástupce v krytí absencí pokračoval. Vedení nemocnice se konečně rozhoupalo až v minulém roce, kdy s vykutáleným zaměstnancem ukončilo pracovní poměr a zahájilo proti němu disciplinární řízení. Informace o tomto bizarním příběhu se dostaly do médií jen před několika dny.

Salvatore Scumace a další

Povedený Salvatore není jediným, kdo takto zneužil systém. Potírání těchto podvodů odstartovaly poměry na radnici v Sanremo, kde úředníci vynechávali práci nejméně po dobu dvou let. Místo sezení v kanceláři se bavili se svými přáteli, chodili po nákupech nebo sjížděli řeku na kánoích.

Jeden dopravní policista celou kauzu korunoval tím, že si šel odpíchnout směnu pouze ve spodním prádle. Bydlel totiž ve stejné budově, kde zároveň pracoval. Během několika minut se tak mohl vrátit do postele. A vůbec mu nevadilo, že je snímán bezpečnostní kamerou. Akce Part-time tak snad ukázala a bude ukazovat všem dalším úředníkům, že není radno zneužívat pozice státního zaměstnance. Úřady by měly sloužit veřejnosti, a ne být neustále zavřené.

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: Italian hospital worker got away with not going to work for 15 years

Theguardian.com: Italian ‘king of absentees’ allegedly skipped work for 15 years

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články