Zastrašování a týrání podezřelého? Seriál Policie Chicago je plný policejních prohřešků

Policie Chicago
Zdroj: Nova Action
Někdy se zdá, že jsou si policisté až moc jistí. Občas vstupují do akce s nevytaženými zbraněni, což by v realitě asi neobstálo.Herec Patrick Flueger (Adam Ruzek) má přezdívku "veverka". Prý je tak rychlý, že ho musejí na place pokaždé nahánět.Jason je velkým kamarádem Davida Duchovného (Fox Mulder z Akt X).Někteří z herců mají k sobě tak blízko, že podnikají společné dovolené.+ 3 fotky+ 4 fotky

Kdyby u nás fungovala policie dle vzoru té seriálové z Chicaga, vládla by u nás pěkná anarchie. Nemohli bychom si dovolit právníka. Fyzické a psychické týrání během výslechu by bylo zcela přirozenou formou policejního vyšetřování. A bití spoutaného podezřelého? No, že váháte... Co všechno je v seriálu Policie Chicago špatně?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 06. 2020 16:00

Pro detektiva Hanka Voighta je ochrana Chicaga životním posláním. Neváhá tak při vymáhání zákona jít za hranici toho, co je ještě přípustné. Svým chováním a hlavně netradičními vyšetřovacími metodami budí u každého respekt. To ovšem neznamená, že s ním všichni souhlasí.

Na seriál Policie Chicago se můžete podívat každý všední den večer na Nova Action

Právník? Ani náhodou

Přestože se snaží být seriál Policie Chicago co nejvíce realistický, některé postupy “vyšetřovatelů” jsou spíše na efekt. Začněme u odpírání práva hovořit se svým právním zástupcem. Podezřelým je toto právo odepřeno ještě dříve, než policisté vyřknou naučenou větu, máte právo nevypovídat. Odepření možnosti právní pomoci je rovno porušení základních lidských práv.

Příliš mnoho akce

Přestřelky a honičky. Je to sice krásné na pohled, ale skutečnost je jiná. Vyšetřovatelé takového typu provádějí většinu své práce za stolem. Jejich úkolem je totiž shromáždit co nejvíce informací o podezřelých a poté je předat příslušnému oddělení, které již provede samotné zadržení. Mohou vyšetřit místo činu a provést výslechy, ale to je tak všechno. Takříkajíc do boje nemohou.

Napadení zadrženého

Metodika hovoří jasně. Pokud podezřelý neklade při zatýkání odpor, nemůže policista použít obranné prostředky. V seriálu však vidíme pravý opak. Zastrašování a vyhrožování je na denním pořádku. A je jedno, jak závažného zločinu se daná osoba dopustila. Ve skutečnosti by bylo takovéto chování protizákonné.

Fyzické a psychické týrání

Při provádění výslechu není možné používat fyzické či psychické týrání. Není dovoleno hrozit zbraní či vydírat, a to i tehdy, pokud je potřeba získat důležitou informaci. Všichni policisté v USA jsou od takového chování důrazně odrazováni. Místo toho je jim doporučována metoda dobrého a zlého policajta.

Tím je možno dosáhnout kýženého přiznání, kdy se objekt výslechu přikloní na stranu hodného vyšetřovatele, jenž v něm vzbudí dojem, že je možné o dané věci vyjednávat. Špatný policajt totiž “věří” v absolutní vinu podezřelého a nastíní mu vždy ten nejhorší scénář.

Chcete se o seriálu dozvědět víc? Tak klikněte zde:

Zdroj textu: čsfd, screenrant.com

Zdroj fotek: Nova Action

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články