Bývalý prezident Barack Obama po odchodu z Bílého domu vydělává miliony. Nabízí přednášky i knihy

Avšak největší výdělky Obamových pocházejí z prodeje knih. Za 11 let si tak Barack Obama přišel na 15,6 milionů dolarů díky tržbám za literaturu, na jejichž tvorbě se podílel.
Zdroj: wikimedia
Bývalý prezidentský pár, Barack a Michelle Obamovi, patří mezi nejpopulárnější představitele tohoto významného úřadu v USA. A i když Obamovi mají i mnoho kritiků, rozhodně jim to nepřekáží pracovat, veřejně vystupovat a starat se o své dvě dospívající dcery, které nyní studují na nejlepších amerických univerzitách.Od roku 2005, kdy se Barack Obama stal součástí amerického senátu, až do konce své prezidentské funkce si manželé přišli přibližně na 20,5 milionů dolarů (461 milionů korun). Podle odhadů Americké univerzity ale jeho jmění může jednou dosahovat hodnoty 242,5 milionů dolarů (5,5 miliardy korun).Avšak největší výdělky Obamových pocházejí z prodeje knih. Za 11 let si tak Barack Obama přišel na 15,6 milionů dolarů díky tržbám za literaturu, na jejichž tvorbě se podílel. + 5 fotek+ 6 fotek

Než se Barack Obama stal v roce 2008 americkým prezidentem rozhodně nepatřil mezi žádné chudáky, jelikož už tehdy byl milionářem. Avšak podle odhadů amerických magazínů se jeho majetek za pouhých deset let zvýšil skoro o jednu miliardu korun a Obama i nadále uzavírá lukrativní smlouvy s předními nadnárodními společnostmi. Jak dnes žije bývalý americký prezident a jeho manželka Michelle?

Olga Ross
Olga Ross 19. 05. 2020 09:00

Bývalý prezidentský pár, Barack a Michelle Obamovi, patří mezi nejpopulárnější představitele tohoto významného úřadu. Za osm let svého působení získali mnoho příznivců, kteří se zajímají o jejich práci i životní styl. A i když Obamovi mají i mnoho kritiků, rozhodně jim to nepřekáží ve veřejném vystupování i dalších úkolech. Kromě toho pečují o dvě dospívající dcery, které studují na nejlepších amerických univerzitách.

Možná i z tohoto důvodu a v rámci podpory studentů, kteří se kvůli koronavirové epidemii nemohli zúčastnit tradičního předávání diplomů, Barack a Michelle moderovali v živém vysílání tento slavnostní akt. Běžně ale akce s jejich účastí nejsou levné, jelikož bývalý prezidentský pár si moderováním v posledních letech vydělává na živobytí. Kromě toho se věnují i psaní knih a dokonce spolupracují s Netflixem.

Úspěšný prezident

Od roku 2005, kdy se Barack Obama stal součástí amerického senátu, až do konce své prezidentské funkce si manželé přišli přibližně na 20,5 milionů dolarů (461 milionů korun). Za svoji funkci prezidenta Obama dostával v průběhu osmi let ročně plat 400 tisíc dolarů (10 milionů korun) a také jako bývalá hlava státu získává pobírá jednou za rok rentu 200 tisíc dolarů (4,5 milionu korun). Avšak největší výdělky Obamových pocházejí z prodeje knih.

Za 11 let si tak Barack Obama přišel na 15,6 milionů dolarů díky honorářům za literaturu, na jejíž tvorbě se podílel. Bývalý prezident ale není jediným spisovatelem v rodině. Také jeho manželka Michelle se v USA těší obrovské popularitě. Její paměti s názvem Becoming (Můj příběh) se staly hitem a knihkupectví tak prodala od roku 2018 okolo 10 milionů výtisků. Jejich literární kariéra ale rozhodně není u konce, jelikož Obamovi podepsali smlouvu s nakladatelstvím v hodnotě 60 milionů dolarů (1,4 miliardy korun) a kromě literatury se chystají vtrhnout i na televizní obrazovky. S televizní stanicí Netflix totiž navázali spolupráci v hodnotě 50 milionů dolarů (1,1 miliardy korun) o vytvoření dokumentu založeném právě na memoárech bývalé první dámy.

Drahé přednášky

Avšak Barack Obama nenechal vydělávání peněz pouze na své manželce Michelle. Bývalý prezident se těší velké popularitě ve finančních kruzích a na univerzitách, kde se často přednáší. Tato činnost ale rozhodně není zadarmo a Obama si účtuje za své vystoupení vysoké částky, které se v průměru pohybují okolo 400 tisíc dolarů (9 milionů korun). V roce 2017, když přenechal Bílý dům nynějšímu americkému prezidentovi, Donaldu Trumpovi, si za svá vystoupení na slavném Wall Street účtoval 800 tisíc dolarů (18 milionů korun) a jednou dokonce získal finanční ohodnocení, které dosahovalo částky 1,2 milionů dolarů (27 milionů korun).

Populární Michelle

Michelle je ale svému manželovi v patách, jelikož v USA patří mezi velice populární, veřejně známé osobnosti. Bývalá první dáma si sice za různá vystoupení účtuje méně než její manžel, ale za jeden projev dostává ohodnocení, které se pohybuje okolo 225 tisíc dolarů (5 milionů korun). Například když Michelle prezentovala na festivalu svoji knihu Můj příběh (Becoming), tak vstupenky na vystoupení s její účastí v Barclay's Center v Brooklynu stály od 307 do 4 tisíc dolarů (6,9 tisíc až 90 tisíc korun). S takovými výdělky americká univerzita odhadla, že by Obamovi jednou mohli dosáhnout na majetek v odhadované hodnotě 242,5 milionů dolarů (5,5 miliardy korun).

Bývalý lídr USA ale svoje peníze investuje s rozumem a s manželkou vlastní v USA několik lukrativních nemovitostí. V hlavním městě Washington DC si bývalý prezidentský pár pořídil sídlo v hodnotě 8 milionů dolarů hned v sousedství nejbohatšího muže na světě, Jeffa Bezose. Obamovi také vlastní dům v Chicagu a na konci roku 2019 si pořídili prostorný dům, který se nachází v prestižní oblasti Martha's Vineyard v americkém státě Massachusetts. Bývalého amerického prezidenta vyšlo luxusní sídlo na 11,75 milionů dolarů (265 milionů korun).

JAK DNES ŽIJE BÝVALÝ PREZIDENTSKÝ PÁR, BARACK A MICHELLE OBAMOVI? PODÍVEJTE SE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články