Jiří Drahoš slaví 71. narozeniny: Co dělá ve volném čase bývalý kandidát na prezidenta?

Jiří Drahoš je český politik, chemik, vysokoškolský učitel, který v období 2009 až 2017 zastával funkci předsedy Akademie věd České republiky. V roce 2018 kandidoval ve volbách na úřad prezidenta České republiky.
Zdroj: Wikimedia Commons/Martin Vlček
Jiří Drahoš je český politik, chemik, vysokoškolský učitel, který v období 2009 až 2017 zastával funkci předsedy Akademie věd České republiky. V roce 2018 kandidoval ve volbách na úřad prezidenta České republiky.Spolu s Milošem Zemanem postoupil do druhého kola, v němž s ním prohrál po obdržení 48,63 % platných hlasů, tj. 2 701 206 hlasů.V říjnu 2018 byl zvolen senátorem za obvod č. 20 – Praha 4 se ziskem 52,65 %, tj. 20 595 hlasů, již v prvním kole volby.Dětství prožil v Jablunkově ve Slezsku, kde v roce 1967 maturoval na střední všeobecně vzdělávací škole. + 6 fotek+ 7 fotek

Narodil se 20. února 1949 ve slezském Jablunkově. Dodnes se tam rád vrací, kdykoli má příležitost. Drahoš je český politik, chemik, vysokoškolský učitel, který v období 2009 až 2017 zastával funkci předsedy Akademie věd České republiky. V roce 2018 kandidoval ve volbách na úřad prezidenta České republiky.

Petra Járková
Petra Járková 20. 02. 2020 07:00

Jiří Drahoš s bratrem Josefem chodili na základní školu v Jablunkově, kde navštěvoval i lidovou školu umění. Hrál na klavír a trubku, bratr na housle. Doma tak u nich bývalo často veselo, když společně muzicírovali.

Láska k chemii

V roce 1967 odmaturoval na střední všeobecně vzdělávací škole v Jablunkově a složil přijímací zkoušky na Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, obor fyzikální chemie. K chemii měl kladný vztah již na střední škole, neboť jde o kombinaci teorie a experimentu. Po absolvování školy jej čekala povinná roční základní vojenská služba.

Manželství

Jiří Drahoš je ženatý s manželkou Evou, kterou potkal v době studií v Praze. Mají spolu dvě dcery – Radku a Lenku. Eva Drahošová pracovala jako knihovnice, naposledy v knihovně Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka. V době vyhlášení prezidentské kandidatury svého manžela jí bylo 66 let, byla již sedm let v důchodu a pečovala o vnoučata.

Volný čas

Jiří také nejraději tráví volný čas s rodinou. Ideálně pak na chatě, kde se baví péčí o zahradu. V létě se s manželkou věnují turistice a v zimě rádi běžkují.

Nařčení ze spolupráce

Drahoš nebyl nikdy členem žádné politické strany a jako reakci na falešné nařčení, že byl agentem StB, předložil médiím v červenci 2017 negativní lustrační osvědčení, které bylo vydáno již v roce 1992. Za jeho vědeckou činnost mu prezident Václav Klaus udělil v roce 2012 Medaili prvního stupně za zásluhy o stát v oblasti vědy. Čestné doktoráty obdržel od Slovenské technické univerzity v Bratislavě a japonské Univerzity v Kóbe.

Volba prezidenta

V říjnu 2016 uvedl, že zvažuje kandidaturu na funkci prezidenta České republiky. Dne 28. března 2017 kandidaturu na prezidenta potvrdil v kulturním domě v nejvýchodnějším českém městě a svém rodišti, v Jablunkově. O post hlavy státu se rozhodl usilovat jako nezávislý kandidát. Postoupil do druhého kola voleb společně s Milošem Zemanem. Vyhrál Miloš Zeman s 51,36 % hlasů (celkem 2 853 390 hlasů), čímž Jiřího Drahoše relativně těsně porazil s 48,63 % hlasů (celkem 2 701 206 hlasů).

NA TO, JAK ŠEL ČAS S JIŘÍM DRAHOŠEM, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články