Nedávno zesnulý předseda senátu Jaroslav Kubera by dnes oslavil 73. narozeniny. Jaký byl?

Jaroslav Kubera byl český pravicový politik, od listopadu 2018 do úmrtí v lednu 2020 předseda Senátu Parlamentu České republiky.
Zdroj: Wikimedia Commons/By Občanská demokratická strana
Jaroslav Kubera byl český pravicový politik, od listopadu 2018 do úmrtí v lednu 2020 předseda Senátu Parlamentu České republiky.V horní komoře tak navázal na předchozí působení ve funkcích místopředsedy Senátu a předsedy Ústavně-právního výboru.Senátorem za obvod č. 32 – Teplice byl poprvé zvolen v roce 2000. Mezi lety 1994 až 2018 stál v čele města Teplice, nejprve jako starosta, od roku 2001 jako primátor.V období pražského jara byl členem KSČ. Po sametové revoluci se stal členem Občanského hnutí, z něhož v roce 1992 přestoupil do Občanské demokratické strany.+ 3 fotky+ 4 fotky

Jaroslav Kubera se narodil roku 1947 v Lounech. Mezi lety 1994 až 2018 byl starostou Teplic a do toho od roku 2000 senátorem za ODS. Horní komoru parlamentu vedl od roku 2018. Byl ženatý a zanechal po sobě dvě dcery a také vnuka a vnučku.

Petra Járková
Petra Járková 16. 02. 2020 07:00

Jaroslav Kubera měl specifický způsob žertování, který spočíval i v tom, že u mnoha jeho návrhů nebylo každému hned zřejmé, zda byly míněny vážně, anebo v žertovné nadsázce. Vášnivě bojoval za práva kuřáků.

Kritik Lisabonské smlouvy

V ODS patřil k výrazným kritikům Lisabonské smlouvy a k euroskeptikům. Evropskou unii přirovnal k SSSR a kritizoval její socialistické sklony.

Herecká kariéra

Režisér Ondřej Trojan ho obsadil v roce 2017 do malé role prezidenta Edvarda Beneše ve film Toman, popisujícím osudy Zdeňka Tomana, vedoucího odboru zahraniční rozvědky v letech 1945 až 1948. Jednalo se o jeho jedinou filmovou hereckou zkušenost. Vyzkoušel si ale několik divadelních rolí. Třeba v teplickém Krušnohorském divadle hrál principála v Prodané nevěstě.

Záhadná smrt

Podle prvních informací měl mít Kubera srdeční příhodu v neděli odpoledne při řízení auta. Podle jeho asistentky ale ještě po příchodu do kanceláře působil normálně. „Byl v pohodě, když přišel do práce, měli jsme dvě návštěvy. Začali jsme dělat e-maily a najednou se mu udělalo zle. Přímo v kanceláři“, uvedla Eva Michálková pro portál TN.cz.

Snaha o záchranu

Záchranka byla na místě rychle a Kubera byl převezen do nemocnice v Teplicích a poté přemístěn do kardiocentra v Ústí nad Labem, kde zemřel na těžký infarkt myokardu. Byl vášnivý kuřák, tudíž to nebylo nic překvapivého. Restrikce uplatňované na kuřáky dlouhodobě kritizoval. Zákaz kouření označil za „nikoterorismus“ a veřejně proti němu brojil.

Další záliby

Mezi jeho záliby patřilo především město Teplice a jeho obyvatelé, také sport, hlavně lyžování a tenis, literatura, v posledních letech i zahrádka. Jeho cílem bylo vrátit Teplicím a jejich okolí prestiž lázeňského místa.

NA FOTKY JAROSLAVA KUBERY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články