Návrat třetí říše? V Namibii již půl roku vládne Adolf Hitler

Návrat třetí říše? V Namibii již půl roku vládne Adolf Hitler
Zdroj: Wikimedia Commons/SkyPixels, CC BY-SA 4.0

Špatný vtip, nebo bizarní skutečnost? Správná je druhá možnost. Ke konci minulého roku byl do zastupitelstva namibijského volebního obvodu Ompundja zvolen politik Adolf Hitler Uunona. Máme snad očekávat znovuzrození třetí říše?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 03. 2021 14:00

„Přestože se tak jmenuji, nemám sebemenší zájem na tom, abych ovládl celý svět,” říká Adolf Hitler Uunona. Jak ale vůbec přišel ke svému neobvyklému jménu, které z něj přes noc udělalo hvězdu světových zpravodajských serverů?

Kdo je Adolf Hitler?

„Otec zřejmě nevěděl, co měl skutečný Hitler na svědomí, jinak by mne po něm nepojmenoval,” řekl namibijský politik. Jeho otec zřejmě nevěděl, čeho se tento nacistický diktátor dopustil. Přestože Adolf Hitler Uunona získal ve volbách 1 195 hlasů, což je úctyhodných 85 % voličů, nehodlá zamířit za hranice svého volebního obvodu a ovládnout svět.

Jeho jméno bylo na kandidátce strany SWAPO pro jistotu uvedeno jako A. H. Uunona. A s jakým politickým programem vlastně vstoupila tato partaj do volebního klání? Hlavně boj proti menšinové nadvládě bělochů. Samotná SWAPO se však musela nejprve vypořádat s vlastními problémy. Kvůli obvinění z úplatkářství ztratila nadvládu nad třiceti městy...

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený WION (@wionews)

Německá genocida

Namibii nespojuje s Německem jen politikovo jméno, ale také genocida, které se Němci dopustili v letech 1904 až 1908 na etnických skupinách Hererů a Namaů. Země loni odmítla nabídku na odškodnění, a to proto, že je potřeba ji ještě jednou přehodnotit. Ta aktuální je v přepočtu ve výši 264 milionů korun.

Jednání o odškodnění Namibie stále probíhají. Vládní zmocněnec Ruprecht Polenz zůstává stále optimistický. „Důležité je, že se o tom stále hovoří. Určitě se najde nějaké řešení. Německo chce dostát své morální a politické zodpovědnosti,” citují Polenza Novinky.cz.

Co dál, Adolfe?

Namibijský politik změnu jména neplánuje, jen používá kratší variantu Adolf Uunona. I jeho žena si už zvykla a říká mu Adolfe, takže je prý pozdě na změnu. Pravdou také je, že nebydlí v Evropě, v Namibii si toto jméno nenese tak negativní konotace.

A jelikož jeden z volebních bodů Uunonovy strany hlásá konec nadvlády bílé menšiny, lze říci, že zažívá Triumf vůle naruby…

Zdroje informací:

Allthatsinteresting: Politician Named Adolf Hitler elected to local office in Namibia

Newsweek.com: Adolf Hitler Wins Election in Namibia, Has No Plans for World Domination

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články