Sovětský diktátor Stalin: Každý rok popravil nebo uvěznil miliony lidí. Sám pak umíral několik dní

Stalin
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Je tomu již 67 let, co naposledy vydechl sovětský diktátor Stalin. Jeho vláda po sobě zanechala miliony mrtvých a hladovějících. On sám umíral několik dní. Avšak ani následný pohřeb se neobešel bez krveprolití.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 09. 2020 13:00

Josif Vissarionovič Stalin se narodil 18. prosince 1878. Byl to revolucionář gruzínského původu. V letech 1922-1952 vykonával funkci generálního tajemníka Komunistické strany Sovětského svazu. Od konce dvacátých let se stal diktátorem. Jeho přístup k politice a styl vládnutí je označován jako stalinismus.

Čistky a vykonstruované procesy

Přestože v současnosti vyvolává zmínka o Stalinovi v Rusku spíše pozitivní reakce, pravdou je, že měl na svých rukou krev milionů lidí. Za éry jeho diktatury byly v Sovětském svazu na denním pořádku vykonstruované procesy, brutální čistky, a to dokonce i ve vlastních řadách, likvidace podnikání a zastrašování elity nebo prostě kohokoli, kdo se odvážil proti režimu vystoupit.

Posledním Stalinovým úderem bylo vymyšlené obvinění několika kremelských lékařů, kteří měli údajně usilovat o životy vysokých politických činitelů, včetně Stalina. Zatčeno bylo celkem 15 osob. Měli být údajně napojeni na židovskou organizaci, jež měla přímé vazby na americké tajné služby. Kdyby Stalin o něco později nezemřel, byli by umučeni k smrti.

Umíral několik dní

Poslední chvíle na tomto světě začaly diktátorovi 28. února 1953. Toho dne zrovna večeřel se svými nejbližšími spolupracovníky. Do Moskvy se už nevrátil, ba naopak, odebral do své dači. Následující den však nevyšel vůbec ven, což jeho sluhy značně znejistilo. Zjistit, co se děje, se odvážili až jeho bodyguardi.

Našli ho ležet v jídelně na zemi. Stalin nemohl mluvit ani vstát, jen posunkem ruky naznačil strážcům, aby jej zvedli a zanesli na pohovku. Protokol v takových případech hovořil jasně. Bylo nutné informovat nejužší vedení strany. To dorazilo na místo další den ráno. Nikdo se však nechtěl ujmout toho, že by ohlásil Stalinův stav. Připadalo jim, že jen spí, a pokud by tomu tak skutečně bylo, čekal by je velký trest. Vše tak definitivně potvrdili až lékaři. Kvůli vysokému tlaku ho postihlo krvácení do levé mozkové hemisféry. Nepomohly ani povzbuzující léky. Zemřel 5. března.

Krveprolití na pohřbu

Celý obřad trval dlouhé tři dny. Jeho ostatky byly vystaveny v Domě odborů v Moskvě. O něco později byla síň zpřístupněná i veřejnosti. Dovnitř se tak začaly hrnout tisíce a tisíce lidí. Jenomže se museli přetlačovat okolo nákladních a policejních aut, která sloužila jako jakási primitivní zábrana.

Příslušníci bezpečnostních složek zpanikařili. Začali do návštěvníků Stalinova pohřbu najíždět a vytlačovat je dál od budovy. Všude nastal velký zmatek, v němž přišlo o život 109 osob. Stalin tak vraždil i po své smrti.

Zdroje informací: Wikipedia.cz: Stalin

Zoommagaziniprima.cz: Stalin

TV Prima: Stalin v barvě

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články