Ruská Hra o trůny: Seriál Kateřina Veliká stál rekordní částku, rekvizit se dotýkala sama carevna

Kateřina Veliká
Zdroj: Prima
Produkce seriálu se, v přepočtu, vyšplhala na závratných 104 milionů korun.Na place byl také přítomen odborný historický dozor.Kromě replik, které musely přesně odpovídat originálu, se tvůrcům podařilo sehnat několik předmětů z 18. století.Herečka Julia Snigir měla ze své role carevny nejprve velký strach.+ 4 fotky+ 5 fotek

Od 30. června začala Prima vysílat výpravný historický seriál o carevně Kateřině Veliké. Ruská produkce na jeho výrobě rozhodně nešetřila. Dala si záležet jak na natáčení, tak i na dobových rekvizitách. Milovníci příběhů o strastech a radostech vladařů si přijdou určitě na své.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 07. 2020 16:00

Kateřina přijíždí do Ruska jako patnáctiletá dívka, ještě pod jménem Sofie Frederica. Má si vzít dědice trůnu Petra III. Sofie tak musí přijmout pravoslavnou víru a změnit si jméno na Kateřinu. Seriál sleduje její cestu na trůn, ze kterého neváhala svrhnout svého manžela.

Na nový seriál Kateřina Veliká se můžete podívat každé úterý na Primě ve 20:15 nebo o den později na Prima Love 

Nejdražší počin v ruské televizní tvorbě 

Seriál o Kateřině Veliké přišel Rusy pěkně draho. Byl to nejdražší televizní počin všech dob, stejně jako Versailles pro Francouze. Na produkci se utratilo 300 milionů rublů, což je v přepočtu 104 milionů korun.  

Ale i tak to bylo málo ve srovnání se Hrou o trůny. Vždyť jedna epizoda stála deset milionů dolarů. Nyní však hodlá tuto hranici pokořit Amazon. Jeho zpracování legendární fantasy Pán prstenů by mělo streamovací službu přijít na rovnou miliardu dolarů.  

Historická přesnost 

Aby se vše co nejvíce přiblížilo 18. století, dohlížel na natáčení odborný konzultant. Nešlo jen o architekturu a kostýmy, zvláštní péče byla věnována i předmětům, které carevna používala každodenně.  

Přestože jsou tyto starožitnosti velmi drahé a velmi těžko se shánějí, produkci se podařilo zajistit kupříkladu potřeby na psaní, stojan na hodiny a sošku Satyra. Naopak koruna byla dokonalou replikou té původní. Rekvizitáři na ní pracovali celý měsíc, neboť ji osázeli ručně broušenými kameny. 

Seriál na přání 

Pořad o Kateřině Veliké údajně vznikl na přání diváků. Prý už dlouho toužili po výpravné historické podívané. A tak se dočkali. Kromě skutečných postav zařadili tvůrci i postavu mušketýra Vasila, údajně na efekt. Natáčelo se devět měsíců, a to ve více než dvou stovkách lokací. 

Štáb navštívil Petrohrad, různé kulturní pamětihodnosti, Petropavlovskou pevnost, Kateřinský palác a také Smolný klášter, který sloužil jako internátní škola pro dívky urozeného původu. Komnaty carevny pak zase vznikly ve filmových ateliérech. 

Obavy z role 

Kateřinu Velikou ztvárnila herečka Julia Snigir, jež se také objevila ve Smrtonosné pasti a Novém papeži. “Zpočátku jsem byla hodně nesvá,” uvedla. “Nedokázala jsem si představit, že bych se uměla vcítit do role carevny. Jen mi přišlo líto, že nejsem muž. Krize bytí je v mužském podání o hodně zajímavější,” dodala.  

Na další zajímavosti a fotografie se podívejte zde:

Zdroj textu: Prima, zdroj fotek: Prima 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články