Pastva pro oči: Ruské krávy nosí 3D brýle, aby produkovaly více mléka

Pastva pro oči: Ruské krávy nosí 3D brýle, aby produkovaly více mléka
Zdroj: Moskevská regionální pobočka Ministerstva zemědělství Ruské federace
Mafiánský hřbitov Širokorečenskoje v ruském Jekatěrinburgu budí úžas.Hlavně, co se náhrobků padlých gangsterů týká.Někdy se člověk přistihne jak nevěřícně kroutí hlavou.90. léta, to je hlavní období, kdy se mnoho ruských mafiánů s tímto světem nadobro rozloučilo.+ 7 fotek+ 8 fotek

Lidé mohou využívat spoustu možností, které jim zpříjemní a zjednoduší život. Ale jak jsou na tom zvířata? Co třeba takové krávy? Tak právě na ně mysleli na Krasnogorské farmě poblíž Moskvy, kde se krávám snaží zlepšit náladu během pochmurného zimního počasí. A použili k tomu docela netradiční metodu: Rusové jim nasadili na oči 3D brýle s virtuální realitou a věří, že za „odměnu“ dostanou nadprůměrné množství mléka.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 28. 11. 2019 09:59

Na farmě v Rusku to teď vypadá jako ve sci-fi filmu. Krávám byly na míru vytvořeny 3D brýle a tento dobytek je s nimi podle všeho nadmíru spokojen. V brýlích se krávám přehrává simulaci letního pole a podle provedené studie vyšlo najevo, že díky tomu jsou méně úzkostné a ve stádě se zlepšila celková emoční nálada.

Krávy jsou teď šťastnější

Krávy totiž mají omezenou barevnou škálu, nevidí červenou a zelenou a jsou odkázány pouze na matné žluté a modré barvy. Právě proto jim počítačoví specialisté zpestřili barevnou paletu a pomocí softwaru nahráli do brýlí barvy, díky nimž jsou krávy, zdá se, šťastnější. A to by se následně mohlo projevit na jejich vyšší produkci či výkonu při dojení.

Pokud se tato metoda osvědčí, tak by ji v Rusku mohli rozšířit i na vnitrostátní úroveň. Krasnogorská farma však není první a zdaleka ani poslední ve světě, která za dosažením lepších výsledků využívá robotiku. „Enviromentální podmínky mají významný dopad na zdraví krav a v důsledku toho i na kvalitu množství vyrobeného mléka,“ tvrdí například jeden nizozemský a skotský výzkum, z něhož Rusové vycházeli. Toto zjištění povzbudilo i další zemědělce v Moskvě, kteří plánují provést určité kroky ke zlepšení zdraví svých zvířat. Tím prvním má být pouštění klasické hudby, které povede k jejich uvolnění.

Masáže i vodní lůžka

A své zkušenosti může nabídnout i Česká republika s již legendární „Pláničkovou metodou“ z filmové komedie Slunce, seno, jahody. Je dokonce dokázáno, že hudba u krav snižuje stres a zároveň o tři procenta zvyšuje produkci mléka. Možná i proto například v Americe přistoupili k dalším zajímavým postupům a krávy začali masírovat nebo jim dopřávají pohodlí vodního lůžka. Vypadá to, že krávy čeká komfort, o kterém si kdysi ani nesnily.

A TADY SE PODÍVEJTE NA DALŠÍ RUSKOU SPECIALITU:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články