Bájná Xena: seriál stvořil z herečky Lucy Lawless lesbickou ikonu. Její kůň ji při pádu těžce zranil

Xena, seriál, Lawless
Zdroj: MCA Television
Lucy Lawless si prý sebou všude vozila Xenin meč, aby s ním mohla kdykoli cvičit.V roce 2005 byla po Xeně pojmenována nově objevená planeta.Během natáčení se Lucy provdala za jednoho z producentů seriálu. Oním šťastlivcem byl Rob Tapert.Seriál se vysílal ve 108 zemích.+ 6 fotek+ 7 fotek

Seriál o neohrožené bojovnici s originálním pokřikem měl premiéru před pětadvaceti lety. A stejně jako Herkules si i Xena vydobyla status kultu, a to zejména díky charismatické herečce Lucy Lawless, která dokázala, že je tvrdá i v soukromí, když se dokázala poměrně rychle vyléčit z těžkého zranění, které se jí přihodilo během natáčení talk show.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 06. 2020 09:00

Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů neklidem zmítaná země zrodila hrdinku. Byla jí Xena, mocná princezna, zocelená žárem bitev. Síla... vášeň... nebezpečí. Její odvaha změní svět. 

Kůň Argo ji málem zabil

Lucy Lawless zažila jako Xena nejednu pernou chvilku, ale vše ustála. Až na příhodu se svým koněm Argem. Měla s ním předvést pěkné entreé v jedné talk show. Během natáčení však kůň ztratil rovnováhu a při pádu zalehl herečku plnou váhou těla. Kdyby tato nehoda skončila jen pohmožděninami, bylo by vše v relativním pořádku. Bohužel se ale stala ještě mnohem vážnější věc. Lawless utrpěla zlomeninu pánevní kosti. 

Mělo to velký dopad na chod celého seriálu. Zaprvé se musel předělat scénář na několik epizod dopředu. Dějové linky se musely upravit tak, aby se do popředí dostaly vedlejší postavy. Xena se musela prostě po dobu rekonvalescence stáhnout co nejvíce do pozadí. Boj ani gymnastika nepřicházely v úvahu. 

Lesbická ikona 

Xena se také stala velmi oblíbenou lesbickou ikonou. Pamatujete si na její společnici Gabriellu? Jejích vztah považovalo mnoho diváků právě za lesbický. Ostatně sama Lucy s odstupem času řekla, že si myslí totéž. “Vlastně to tak asi bude. Opravdu to působilo tak, že jsme spolu něco měly,” řekla s úsměvem rázná herečka. 

Nakonec vyšlo najevo, že v tom byl již dopředu určitý záměr. Tvůrci akční podívané se nechali slyšet, že chtěli docílit jakéhosi kompromisu, který by uspokojil všechny skupiny televizních diváků. Heterosexuálové doufali v to, že Xena skončí s mužem, lesbičky zase doufaly, že to bude žena. Nebylo to jen servírováno přímo (intimní scény se nesly v duchu hlubokých pohledů a doteků), neboť v té době byly ještě stejnopohlavní páry spíše tabuizovaným tématem. 

Přestože je Lawless heterosexuální, každoročně se účastní pochodu LGBT komunity, aby jim vyjádřila svou podporu. Velký podíl na tom má zřejmě i její dcera Daisy, jež se ke své lesbické orientaci otevřeně hlásí. Herečka se ale také angažuje v ekologii a charitativní činnosti. 

Bude nová Xena? 

Před několika lety se o tom hodně šuškalo, prý byl celý projekt na spadnutí, ale nakonec přišla ledová sprcha. Nová Xena nebude. Tvůrci pořadu se mezi sebou tak dlouho hašteřili, až stanici NBC došla trpělivost a celý projekt uložila k ledu. Jedni totiž chtěli, aby šel seriál ve šlépějích Hry o trůny, jiné zajímalo jen to, aby bojovnici ponechali minisukni, a další chtěli, aby se už konečně vůči Gabrielle vyoutovala. 

Tak uvidíme, třeba se toho zase ujme starý dobrý Netflix. Akorát by museli najít za Lawless náhradu. Ta se totiž k tomu vyjádřila, že by se měl této role ujmout někdo mladší a ohebnější. Přitom ze začátku byla spíše nakloněná k tomu, že by do toho šla. 

Další zajímavosti a fotografie ze seriálu si prohlédněte zde:

Zdroj textu: wikipedie, čsfd, lidovky.cz, zdroj fotek: MCA Television 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články