Experiment proměnili ve skutečnost. V Indii prodávají čerstvý vzduch v lahvích za 175 korun

Obyvatele indických velkoměst sužuje smog. Kanadská společnost tam proto začala prodávat čistý vzduch v láhvích.
Zdroj: Vitalityair com/Press

Čistý vzduch? To je něco, co řada lidí v České republice spoustu dní v roce příliš nezná. A ani ve světě to není jiné. Znečištění ovzduší je problém, který trápí celou planetu. I proto nyní v Indii přišli se zajímavým podnikatelským plánem a začali prodávat čerstvý balený vzduch. Dostane se jednou něco podobného i k nám?

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 15. 01. 2020 13:01

Místo toho, aby se znečištění vzduchu mírnilo, roste příliš vysokým tempem. Toho se samozřejmě rychle chytily inovativní podniky a rozjely byznys s prodejem vzduchu v lahvích. Například v Indii prodávají desetilitrovou lahev naplněnou čerstvým vzduchem v přepočtu za 175 korun.

Jedenáct tisíc litrů vzduchu za den

Smogová situace dlouhodobě trápí například obyvatele druhého největšího indického města Dillí. I proto se v roce 2016 společnost Gas Authority of India Limited (GAIL) rozhodla sponzorovat kampaň na čistý vzduch. Ze společenského experimentu, který představil myšlenku čerstvě baleného vzduchu v Dillí, se však po několika letech stala realita a několik nejen indických společností už nyní vydělává na poptávce po čerstvém vzduchu v PET lahvích.

Uvádí se, že průměrný dospělý jedinec vdechne asi sedm nebo osm litrů vzduchu za minutu, tedy zhruba jedenáct tisíc litrů za den. Z toho vychází, že pokud po celý den chceme vdechovat pouze čistý vzduch, vyjde nás to na pořádný balík peněz.

Vzduch z Kanady i Austrálie

Tohoto potenciálu už využili například v Číně a úspěšně se daří také společnosti Vitality Air z Kanady, která začala prodávat vzduch z kanadských hor indickým spotřebitelům. Čerstvý horský vzduch prodává i společnost Pure Himalayan Air. "Náš konzervovaný vzduch pochází z hor a je kombinací kyslíku, dusíku, forem uhlíku a dalších přirozeně se vyskytujících prvků," uvádí společnost.

Australská společnost Auzair zase tvrdí, že nabízí lahve se vzduchem bez znečištění, které jsou naplněny vzduchem z Austrálie. Jedna patnáctilitrová lahev se prodává online v přepočtu za 750 korun.

Je však správné, abychom si za čistý vzduch platili? Neměly by se nad sebou spíše zamyslet průmyslové společnosti, které ho po celém světě znečišťují? A co vy, byli byste ochotni za balený vzduch zaplatit?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články