Seriál Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti: Církev ho nesnáší, rozčiluje i fotbalisty

Seriál Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti: Církev ho nesnáší, rozčiluje i fotbalisty
Zdroj: TV Nova
Herečka Mariska Hargitay hovoří plynně pěti světovými jazyky.Taylor Swift pojmenovala svou kočku po hlavní postavě celého seriálu, detektivce Olivii Benson. Je totiž velkým fanouškem seriálu.V seriálu se objevují i ty největší hvězdy hereckého nebe, například Kyle MacLachlan, Sarah Paulson či Norman Reedus.V současnosti můžeme herce Chrise Meloniho vidět i v šíleně obskurním kousku stanice Syfy s názvem Happy.+ 3 fotky+ 4 fotky

Kriminálka Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti se vysílá již více než dvacet let a jeho tvůrci rozhodně nepočítají s tím, že by v dohledné době skončili. Jiní by si to ale přáli. Pořad se totiž zabývá řešením sexuálně motivovaných zločinů, kolem kterých, ještě v současnosti, panuje spousta předsudků a zatajování.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 05. 2020 16:00

Útvar pro zvláštní oběti je speciální složka newyorské policie, jež se zabývá řešením násilných trestných činů se sexuálním podtextem. V této jednotce působí jen ti nejzkušenější a nejlepší detektivové, kteří jsou schopni vyšetřit i ty nejzapeklitější případy.

Na spin-off seriálu Zákon a pořádek se můžete podívat každý den večer na Nova Action.

Původní název

Sex Crimes. Sexuální zločiny či sexuálně motivované zločiny. Jednoduchý a výstižný název, který se však musel ještě před prvním dílem změnit. Tvůrce seriálu, Dick Wolf zavzpomínal, že k tomuto kroku byl nucen přistoupit hned z několika důvodů.

Hlavní slovo měla domovská stanice pořadu NBC, která jednoduše nedokázala takový titul skousnout. Musel se také samozřejmě brát ohled na názory diváků, kteří byli a jsou pro jakékoli televizní vysílání naprosto klíčoví. Těm se takový název rovněž nelíbil. Nevyvolával v nich prý dobré pocity.

A tak se vzalo pojmenování skutečné policejní jednotky, jenž se dodnes zabývá řešením těchto zločinů, a jako předpona se využila již dobře zavedená značka Zákona a pořádku. Spin-off byl na světě. Navíc s puncem reality.

Role, která jí změnila život

Když se herečka Mariska Hargitay (detektivka Olivia Benson) upsala seriálu Zákon a pořádek, určitě netušila, že jí její role změní život. Kupříkladu zjistila, že ve Spojených státech je každé dvě minuty někdo sexuálně napaden. Spolu s dalšími informacemi, o kterých se úplně běžně nemluví, a dopisy fanoušků pořadu, ve kterých se herečce svěřovali se svými prožitky, podstoupila výcvik na poradce pro oběti znásilnění.

Ale to jí nestačilo. V roce 2004 založila nadaci Joyful Heart Foundation, jejímž úkolem je pomáhat všem, kteří se museli v životě potýkat se sexuálním a domácím násilím či zneužíváním. Zaměstnanci nadace poskytují kurzy, kde se mohou oběti trestných činů naučit, jakými prostředky se bránit a kde si zajistit dostupnou právní pomoc.

Snaha o cenzuru

Zákon a pořádek je už nějaký ten pátek trnem v oku zejména katolické církvi a americké NFL (Profesionální liga amerického fotbalu). Nelíbilo se jim, že se v některých epizodách o domácím násilí objevili jako agresoři právě hráči fotbalu. Producenti jejich stížnost samozřejmě zamítli.

Druhým “nespokojeným divákem” byla katolická církev. Hned několik dílů seriálu totiž pojednávalo o zneužívání dětí kněžími a následném zakrývání těchto zločinů Vatikánem. “Řekl jsem jim jasně, že mne to nezajímá. Pořád se holedbali tím, že usilovně pátrají po všech predátorech, jak je nazývali. Na to jsem odvětil, že by bylo fajn, kdyby se spojili s jednotkou Útvaru pro zvláštní oběti a my bychom pak natočili několik dílů jenom o tomhle,” prozradil tvůrce seriálu.

Zdroj textu: csfd.cz, screenrant.com

Zdroj fotek: Nova Action

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články