Legendární televizní soutěž Kolotoč: Její duchovní otec mluvil pěti jazyky a vymyslel jednu z prvních talk show

Legendární televizní soutěž Kolotoč: Její duchovní otec mluvil pěti jazyky a vymyslel jednu z prvních talk show
Zdroj: Archiv TV Nova
Václav Čapek (1934-2020). Dramaturg, novinář, scénárista a překladatel.Během své kariéry vytvořil mnoho úspěšných televizních formátů. Pracoval ale také jako náměstek ministra kultury Pavla Dostála.Hovory H a Miroslav Horníček a jeho slavní hosté.Vysílalo se pouze 12 epizod. S nástupem normalizace byl pořad pozastaven. Na obrazovky se vrátil až po revoluci.+ 4 fotky+ 5 fotek

Televizní soutěže patří k oblíbeným formátům zábavy. Některé z nich se staly doslova nesmrtelnými. K těm, které si budeme nejspíš pamatovat navždy, patří Kolotoč nebo Videostop. Jejich autor, Václav Čapek, ovšem považoval za vrchol své profesní dráhy zcela jinou činnost.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 05. 2020 16:00

Václav Čapek se narodil 12. 9. 1934 v Olomouci. Svůj život zasvětil primárně televizní tvorbě. Pracoval ve zpravodajství a v oblasti zábavných a vzdělávacích programů. Několikrát byl z České televize vyhozen, vždy se pak ale vrátil zpět. Nakonec se uchytil na postu programového ředitele. Mimoto ještě vystudoval lingvistiku. Mezi jeho jazyky patřila angličtina, ruština, francouzština, italština a polština. Živil se také jako překladatel. Za svůj profesní vrchol považoval post tajemníka ministra kultury, Pavla Dostála.

Na kolotoč můžete zavzpomínat každý den ráno u snídaně na Nova Gold.

Hovory H

Pokud bychom měli jmenovat pořad plný inteligentního humoru, byly by to právě Hovory H. Do role moderátora této rané formy talk show se pasoval Miroslav Horníček, který si k sobě zval skutečné velikány jako Jana Wericha, Lubomíra Lipského, Jiřího Sováka či Milana Lasicu. Mezi roky 1968-69 bylo ale odvysíláno pouhých dvanáct dílů. Nástup normalizace tomuto druhu zábavy moc nepřál. Obnovení jsme se dočkali až po revoluci.

Videostop

Videostop se s přestávkami udržel na televizních obrazovkách až do roku 2000.  Tento pořad byl samozřejmě nejvíce spojen s ústřední postavou Jana Rosáka, který později uvedl, že ještě před nástupem komerčních televizních stanic se mohl Videostop těšit neuvěřitelné sledovanosti, která byla ale samozřejmě podpořena úplnou absencí konkurence.

Po roce 1989 se do soutěže zařadily i ukázky ze zahraničních filmů, jenomže tento trend se udržel jen velmi krátce.

Kolotoč

Ani s Kolotočem Václav Čapek neprohloupil. Opět se trefil do černého. Zde se však kromě Pavla Poulíčka objevil, coby moderátor, také Jan Musil či sourozenci Gondíkovi. Šlo a počeštěnou verzi americké soutěže Wheel of Fortune. V roce 2017 chtěl tento formát obnovit i Jaroslav Soukup, a to pod názvem Roztoč to! Jenže se nezdařilo a soutěž byla stažena z obrazovek už po necelém měsíci.

Soukromí

Čapek se v osmdesátých letech zúčastnil slavnostního otevření nové nemocnice, které se však pro něj stalo téměř osudným. Najednou omdlel a praštil se hlavou o skleněnou výplň. Přišel skoro o nos, poranil si oko a čelist. Kvůli silnému otřesu mozku byl třicet vteřin v bezvědomí. A právě v tom okamžiku uviděl ono známé světlo na konci tunelu. Následná hospitalizace zabrala čtyři měsíce.

Ve volném čase se věnoval sbírání mincí, československých vyznamenání a řádů. Miloval víno. Zemřel 3. ledna 2020.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA SOUTĚŽE VÁCLAVA ČAPKA

Zdroj textu: csfd.cz, Blesk, czechtravelpress, lupa.cz, wikipedie

Zdroj fotek: Česká televize, YouTube, Nova

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články