Herečka Lenka Kořínková slaví 64. narozeniny: Propadla alkoholu, film Holky z porcelánu jí prý zničil kariéru

Laskavá komedie z roku 1974 o jedné předávací inventuře, jenž je důkazem, že i takové místo jako sklad se může stát dějištěm úsměvného příběhu.
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Laskavá komedie z roku 1974 o jedné předávací inventuře, jenž je důkazem, že i takové místo jako sklad se může stát dějištěm úsměvného příběhuJeho hrdinkami jsou dívky a ženy pracující mezi stohy talířů ve velkém skladu jedné porcelánky. Příběh začíná v okamžiku, kdy do skladu nastupuje nová síla, šestnáctiletá Maruška, a zatímco vedoucí, paní Světla, jako již mnohokrát vyhrožuje, že "s tím sekne" a půjde dělat jinam.Přestože vytoužený nový skladník je ochoten převzít sklad okamžitě, Světla trvá na inventuře.+ 3 fotky+ 4 fotky

Patřila k oblíbeným českým herečkám. I když propadla alkoholu, dokázala se ze závislosti vymanit. V posledních letech je známá především díky dělené stravě, o níž napsala několik knih. Neméně zajímavý je i její přístup k výuce angličtiny...

Petra Járková
Petra Járková 02. 03. 2020 08:00

Lenka Holas Kořínková je česká herečka, zpěvačka a také autorka několika knih o dělené stravě. Její zvířátkové a kytičkové dny jsou již legendární.

Komediální talent

Lenka se narodila do umělecké rodiny, proto nebylo divu, když začala studovat na hudebním oddělení pražské konzervatoře. Vystupovala jako zpěvačka v Divadle Semafor nebo v Divadle E. F. Buriana. Pro svůj komediální talent a osobitý půvab byla obsazována především do komediálních rolí.

Život v emigraci

V roce 1981 emigrovala společně se svým manželem do Austrálie. V Austrálii se živila jako zpěvačka v barech a restauracích, později jako prodavačka. Po sametové revoluci se vrátila do vlasti. Pokoušela se opět prosadit, ale v nové konkurenci bylo těžké obstát. Hrála sice v několika českých filmech, nicméně s její našláplou kariérou před emigrací se to nedalo vůbec srovnat.

Holky z porcelánu

Nejlegendárnější film, který natočila, jsou nejspíš Holky z porcelánu. Ona sama o něm tvrdí, že jí zničil kariéru. Díky němu totiž prý byla zaškatulkovaná a pak už nemohla dělat nic jiného.

Svérázná výuka angličtiny

V současné době působí coby autorka různých knih o dietách a zdravé výživě. Rovněž svérázným způsobem vyučuje angličtinu. Lenka si zakládá na tom, že její výuka je alternativní. Jak vysvětlila, neučí fráze, ale učí skládat slova. Neučí ani odborně, to prý učí pouze jazykové školy.

„Jsem jediná v zemi, kdo takhle učí. Nepoužívám terminologii, jako třeba předpřítomný čas. To nikdo nechápe. Tohle z toho vynechávám. Učím to tak, jak ten jazyk byl vymyšlený,“ prozradila Lenka, která v minulosti žila v Austrálii a lektorské činnosti se věnuje od roku 1991.

Finanční situace

Podle Kořínkové je o její výuku obrovský zájem a klient vždy prý odchází spokojen. „Výhodou u mě je i to, že když klient zruší hodinu, peníze mu nepropadnou, ale dostane náhradní,“  objasnila výhody kurzu Kořínková. A kolik si za výuku alternativním způsobem říká? Za devadesát minut "pouhých" 790 korun.

NA FOTKY LENKY KOŘÍNKOVÉ Z FILMU HOLKY Z PORCELÁNU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články