Komedie Holky z porcelánu: První role Dáši Havlové, musela si kvůli ní ostříhat a obarvit vlasy

Laskavá komedie o jedné předávací inventuře, jenž je důkazem, že i takové místo jako sklad se může stát dějištěm úsměvného příběhu, který ani za víc než dvacet let, jenž od jeho vzniku uplynuly, neztratil nic ze svého kouzla.
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Laskavá komedie o jedné předávací inventuře, jež je důkazem, že i takové místo jako sklad se může stát dějištěm úsměvného příběhu, který ani po letech neztratil nic ze svého kouzla.Jeho hrdinkami jsou dívky a ženy pracující mezi stohy talířů ve velkém skladu jedné porcelánky.Příběh začíná v okamžiku, kdy do skladu nastupuje nová síla, šestnáctiletá Maruška, a zatímco vedoucí paní Světla jako již mnohokrát vyhrožuje, že "s tím sekne" a půjde dělat jinam.Přestože vytoužený nový skladník je ochoten převzít sklad okamžitě, Světla trvá na inventuře.+ 5 fotek+ 6 fotek

Laskavá komedie o jedné předávací inventuře, jež je důkazem, že i takové místo jako sklad se může stát dějištěm úsměvného příběhu, který ani za víc než dvacet roků, které od jeho vzniku uplynuly, neztratil nic ze svého kouzla.

Petra Járková
Petra Járková 07. 12. 2019 16:00

Bylo jí čerstvě jednadvacet, když Dagmar Havlovou objevil režisér Herz a udělal z ní herečku. Zahrála si roli ztřeštěné Dany v komedii Holky z porcelánu. Tehdy ještě nenosila jméno pozdějšího prezidenta Václava Havla a celou kariéru měla před sebou. Přečtěte si zajímavosti o filmu, které jste netušili.

První role Dáši Havlové

Šlo o vůbec první roli Dagmar Havlové. Za ztvárnění Dany dostala cenu Zlaté slunce za nejlepší ženský herecký výkon.

Jiný název

Původně měl snímek nést jméno Inventura u světlušek, cenzorům totiž slovo „holky“ připadalo sprosté. Nakonec ale název Holky z porcelánu prošel.

Zásah do děje

Přesto film jednomu zásahu cenzorů neušel. Musela se vystřihnout scéna, ve které žena čeká nemanželské dítě a druhá pronese větu: „No co, hlavně, že je zdravé.“ Cenzoři se rozčilovali, že režisér Herz „udělal z dělnické mládeže kurvy“.

Komediální talent

Dagmar Havlová si původně měla zahrát svobodnou maminku Helenu. Režisér Herz ale rozpoznal její komediální talent, a tak ji obsadil do role ztřeštěné Dany.

Nový střih i barva

Kvůli roli si musela Dagmar Havlová ostříhat a obarvit vlasy. Místo zamýšlené tmavé blond barvy ale vznikla zářivá, skoro zrzavá barva vlasů.

Létající talíře

Ve scéně, kdy holky chytají talíře, jednu z nich hozený talíř trefí do hlavy. To tvůrci filmu neplánovali.

NA SNÍMKY Z FILMU HOLKY Z PORCELÁNU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: NA KOMEDII HOLKY Z PORCELÁNU SE PODÍVEJTE DNES OD 16:40 NA TV PRIMA

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články