Česká komedie František je děvkař: Hořký snímek o nenapravitelném sukničkáři

František je děvkař je česká filmová komedie z roku 2008. Jejím režisérem byl Jan Prušinovský a hlavní roli Františka ztvárnil Josef Polášek. Ve vedlejších rolích se objevili např. Zdena Hadrbolcová či Ela Lehotská, malé role ve filmu měli i Petr Čtvrtníček či Arnošt Goldflam.
Zdroj: TV Nova
František je děvkař je česká filmová komedie z roku 2008. Jejím režisérem byl Jan Prušinovský a hlavní roli Františka ztvárnil Josef Polášek. Ve vedlejších rolích se objevila např. Zdena Hadrbolcová či Ela Lehotská, malé role ve filmu měli i Petr Čtvrtníček či Arnošt Goldflam.Hlavní postava filmu je ženatý psychiatr František (Josef Polášek), který je již od mládí „děvkař“ a i svou manželku Elišku (Ela Lehotská) často podvádí s jinými ženami. Kvůli jedné své milence, která je zároveň jeho pacientkou, je mu Lékařskou komorou odebrána licence k provozování lékařské činnosti a František tak přijde o práci. V té době jeho žena již nějaký čas žije s Viktorem (Martin Pechlát), rozvodovým právníkem a bývalým pacientem Františka, a tak Františkovi nezbývá než se nastěhovat do bytu ke své matce (Zdena Hadrbolcová).+ 6 fotek+ 7 fotek

František je děvkař je česká filmová komedie z roku 2008. Jejím režisérem byl Jan Prušinovský a hlavní roli Františka ztvárnil Josef Polášek. Ve vedlejších rolích se objevila např. Zdena Hadrbolcová či Ela Lehotská, malé role ve filmu měli i Petr Čtvrtníček či Arnošt Goldflam.

Petra Járková
Petra Járková 02. 12. 2019 16:00

Titulní hrdina hořké komedie František je děvkař na první pohled nevypadá jako nenapravitelný sukničkář. Nicméně kvůli svým záletům přijde o soukromou psychiatrickou praxi i o manželku Elišku. Až když ji ztratí, naplno si uvědomí, že bez ní vlastně nemůže být.

Starostlivá matka

Rozhodně ji nemůže nahradit dotěrně starostlivá maminka, k níž se musí nastěhovat. V podání komika s osobitým stylem humoru Josefa Poláška je protagonista smutnou, trochu mužsky ješitnou a tragikomickou postavou, jež se poprvé v životě učí platit za své chyby.

Debutující režisér

Debutující scenárista a režisér Jan Prušinovský předtím natočil s Poláškem úspěšný krátký studentský film Nejlepší je pěnivá, také o poněkud dětinském muži, žijícím s matkou.

Komické situace

Ve svém celovečerním debutu spoléhá nejen na jeho herecký styl, ale i na komické situace, spjaté s hrdinovým rozpolceným rodinným životem, do nějž kromě dvou zmíněných žen patří ještě jeho bratr, majitel autoškoly Miloš, a vlastně i Františkův přítel, rozvodový právník Viktor.

Písně hvězd

Příběh, poskládaný z řady poměrně jednoduchých a předvídatelných epizod, se odehrává v Praze a komentují ho kromě Františkových promluv též šansony Hany Hegerové a píseň Ďábel z Vinohrad Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého.

Chyba ve filmu

Ve scéně, kdy právník předčítá rodná čísla Františka (Josef Polášek) a jeho ženy, jsou obě rodná čísla mužská, protože ani jedno nemá v druhém dvojčíslí číslo vyšší než 50, jak je to pravidlem u ženských čísel.

NA FOTKY Z FILMU FRANTIŠEK JE DĚVKAŘ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: NA ČESKOU KOMEDII FRANTIŠEK JE DĚVKAŘ SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 20 HODIN NA NOVA CINEMA

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články