Česká stopa ve slavném hororu Carrie: Fascinující osud herečky Sissy Spacek

Česká stopa ve slavném hororu Carrie: Fascinující osud herečky Sissy Spacek
Zdroj: TV Prima
Sissy Spacek (vlastním jménem Mary Elizabeth Spacek) je americká herečka a zpěvačka, držitelka Oscara za nejlepší ženský herecký výkon z roku 1981 za film První dáma country music, později uváděný pod názvem Havířova dcera. Má české kořeny. Než se našla v herectví, koketovala Sissy Spacek i s modelingem.První nominace na Oskara přišla s rolí Carrie ve stejnojmenném hororu podle Stephena Kinga.Sissy na počátku kariéry hodně hrála emočně labilní a složité dívky.+ 5 fotek+ 6 fotek

V hororovém a mnoha cenami ověnčeném snímku Carrie, který dnes můžete vidět v televizi, hraje zakomplexovanou dívku hvězda s českými kořeny. Řeč je o Sissy Spacek, výjimečné herečce i ženě. Její životní příběh je plný neuvěřitelných úspěchů.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 05. 09. 2019 17:00

Vlastním jménem Mary Elizabeth Spacek se narodila 25. prosince 1949 v texaském Quitmanu. Rodiče jsou českého původu a Sissy vyrůstala se svými dvěma staršími bratry na otcově texaské farmě. Její babička byla Marie Červenková a dědeček Arnold Adolf Špaček (1886–1952), který se přejmenoval na Spaceka, když se stal starostou města Granger v Texasu. Pradědeček František Jan Špaček se narodil v Bordovicích u Nového Jičína.

Odmala chtěla být herečkou

Sissy už od dětství fascinoval svět umění. Hrála na kytaru, zpívala a po několika vítězstvích v regionálních písničkářských soutěžích vstoupila do hudebních kruhů v New Yorku, kde našla uplatnění mimo jiné i jako modelka.  Základy herectví získala v Actors Studiu Lee Strasberga. V téže době se aktivně věnuje hře na kytaru a je autorkou vlastních písniček, se kterými vystupuje v různých studentských klubech.

Na filmovém plátně se nejdříve objevuje v rolích citově a psychicky nevyrovnaných dívek, které působí v podání Sissy velmi věrohodně a výrazně. První nominaci na Oscara získala už v roce 1976 za roli zakomplexované studentky Carrie White ve filmovém zpracování románu Stephena Kinga Carrie. Díky své drobné postavě, pihovaté dívčí tváři a dlouhým zrzavým vlasům hraje často hrdinky mnohem mladší, než sama ve skutečnosti je.

Kvůli Carrie nemohla spát

Samotné natáčení snímku se trochu neslo v duchu scénáře. „Chtěla jsem, aby Carrie byla pro diváka pochopitelná. Aby s ní nejprve soucítil a chápal její pohnutky, proč se nakonec mstila úplně všem, i těm, kdo za její šikanu nemohli. Do té role jsem se tak položila, že jsem vůbec nejedla, zhubla jsem snad sedm kilo, což při mé postavě bylo vidět. A nemohla jsem spát, protože jsem měla děsivé sny. Pořád jsem myslela jen na Carrie, na její život s bigotně věřící matkou, na šikanu ze strany spolužáků. Na tu její samotu. Musím říct, že Carrie mám pod kůží dodnes,“ pronesla Sissy Spacek v rozhovoru pro americký magazín Vogue.

Jeden Oskar, přes sto rolí

Role Carrie byla pro Sissy opravdu přelomová, a to nejen díky nominaci na Oskara za její neuvěřitelně přesvědčivý výkon. Poté už měla Sissy do světa showbyznysu dveře otevřené. Přesně pět let po natáčení Carrie získala Oscara, a to za roli countryové zpěvačky ve filmu První dáma country music uváděný i pod názvem Havířova dcera.

Od té doby ztvárnila přes stovku filmových i televizních rolí. „Nedávno jsem to počítala a opravdu jsem hrála ve více než sto snímcích. Hrozně to letí,“ svěřila se herečka pro Vogue.

Kromě hraní se ale všestranná Sissy věnuje i hudbě a objevila v sobě novou vášeň - navrhování kostýmů. Ty si nešije jen doma do šuplíku, ale navrhuje oblečení zejména pro televizní tvorbu. Její návrhy mohli diváci spatřit třeba v některých epizodách seriálů Odložené případy nebo Beze stopy či v hororovém muzikálu Fantom z ráje. K navrhování ji navedl její manžel, výtvarník a režisér Jack Fisk, kterého potkala při natáčení filmu Nebezpečný muž, kde hrála hlavní ženskou roli.

Nechci se rouhat, ale...

Sissy se hodně věnuje i charitě. Založila nadaci na pomoc začínajícím umělcům a jak sám název napovídá, stará se o mladé talenty. Pořádá pro ně workshopy, shání práci u filmu a o své svěřence se stará i finančně.

Proč pomáhá právě mladým lidem svěřila herečka magazínu Vogue: „Nechci se rouhat, ale v životě jsem měla spoustu štěstí. Tak je mou povinností se starat o druhé, o ty, co nemají takovou kliku. I proto se věnuji mladým lidem. A je to oboustranně přínosné. Alespoň doufám. Předávám jim zkušenosti, podporuji je a přitom vedle nich mládnu…“

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA DRSNOU CARRIE A JEMNOU SISSY ZÁROVEŇ:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články