Redaktor The New York Times strávil 36 hodin v Praze. Podívejte se, jak ji představil světu

Excelentní „kolache“, znamenitá doprava, ale i mírně zaostalý Smíchov. To jsou slova redaktora Evana Raila.
Zdroj: Pixabay.com

„Pozoruhodná architektura, bohatá historie a excelentní kuchyně, nápoje a možnosti nakupování: V tomto nádherném městě na řece Vltava si každý najde to svoje,“ začíná článek redaktora amerického deníku The New York Times Evana Raila. Jeho text s názvem „36 hodin v Praze“ už sdílelo několik zmíněných podniků. Jak představil naše hlavní město světu?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 02. 11. 2017 10:41

Během tří dní brouzdal čtyřmi pražskými čtvrtěmi: Smíchovem, Vinohrady, Žižkovem a Novým Městem. Zatímco v první, „kdysi ignorované čtvrti“ podle něj člověk moc nepochodí, co se týče podniků s nabídkou rukodělného piva, na Vinohradech se dobře nají, obleče a „zapaří“.

Vybrané pivo na Smíchově? Těžko pohledat

„Praha je skvělé místo pro to dát si dobré pivo, ale syrová smíchovská čtvrť dlouho zaostávala za dalšími oblastmi, co se týče barů s rukodělnými pivy a dalších základních nezbytností.“ Zmiňuje ale zlepšení díky otevření Ale! Baru, kde se pravděpodobně „zamilujete do kteréhokoliv ze svrchně kvašených piv nového českého rukodělného pivovaru Raven.“

Z podniků dále vypichuje bistro Papi Oliver, pojmenované po legendě francouzské kuchyně Raymondu Oliverovi, nebo jazzový bar Back Doors. Z památek by pak každý, kdo se ocitne na Smíchově, neměl opomenout Werichovu vilu, pojmenovanou po domově „skvělého českého herce Jana Wericha“.

Chmee2/Commons.wikimedia.org

Excelentní „kolache“

Když turistovi vyhládne, měl by podle redaktora zamířit na náměstí Jiřího z Poděbrad. Najde tam „jedny z nejlepších farmářských trhů ve městě“. Stejně tak Antonínovo pekařství „nabízející excelentní koláče (22 korun), tradiční české pečivo, které inspirovalo ,kolache‘ v Texasu i jinde‘“. Ještě než „sladkou pouť“ zakončí v Donut Shopu, měl by podle něj alespoň po očku mrknout na Kostel Nejsvětějšího srdce Páně.

Vinohrady a Žižkov jsou ale kromě nabídky dobrého jídla i „party-friendly“ oblastmi. A každý tu uloví stylový kousek na sebe, ať už v obchodech Never Enough, Sugar Bat nebo Playbag. Co na nohy? Třeba jeden z modelů značky Botas 66, „obuvi inspirované klasickými teniskami Botas komunistického Československa“, exceluje znalostmi redaktor. Prahu pak označuje za „místo, kde se mírně zastavil čas, ale zažívá obnovený zájem o design a módu s tucty nových obchodů“.

Mstyslav Chernov/Commons.wikimedia.org

Znamenitá doprava

A centrální část kolem Václaváku? Redaktor dobře postřehl, že nepatří k nejoblíbenějším u místních obyvatel, dojde-li na rozhodování, kde se najíst. Zřejmě kvůli množství turistů, spekuluje. „To se může změnit s nedávným otevřením George Prime Burgers ve Vodičkově ulici,“ dívá se optimisticky do budoucnosti.

Burgery označuje jako „pokračující trend v gastronomii v Praze“. Pokud je zapít, jak jinak než pivem – od „oslavovaného českého rukodělného pivovaru Matuška“. Dobrou volbou jsou podle něj v této oblasti i podniky jako Špejle, „v níž můžete ochutnat české klasiky v několika soustech“. Konkrétně pak „zázvorovou pečenou kachnu s dušených červeným zelím a šťavnatý pečený bůček nebo vepřový pupek s kydancem bramborové kaše a jablečno-křenovou omáčkou“.

Na Praze pak pochválil dopravu – je znamenitá. A co si odvézt jako suvenýr? Všudypřítomné ruské matrjošky naštěstí vynechal. Lépe uděláte, sáhnete-li po knize Typografikum Vladislava Rostoky a Dušana Junka. Nebo ručně vyráběných dřevěných miskách z východočeského města Dobruška.

Zdroj: The New York Times

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články