Studie hovoří jasně: Alkohol zlepšuje domluvu v cizím jazyce

Zlepšení cizojazyčného projevu se ukázalo jen při mírné konzumaci alkoholu.
Zdroj: Pexels.com

Z cizího jazyka jsme ve škole prospívali na výbornou. Jakmile ale máme po příjezdu do zahraničí promluvit, začneme nesrozumitelně koktat. Poznáváte se? Pak svá mluvidla promažte sklenkou alkoholu. Podle vědců budete hovořit plynněji.

Jana Jánská
Jana Jánská 30. 10. 2017 14:11

Díváte-li se na tento verdikt podezřívavě, není to nic překvapivého. Z pohledu laika přece alkohol jazykovou obratnost snižuje a porozumět jeho konzumentům někdy vyžaduje řádnou dávku pozornosti a trpělivosti.

Nebo s požitím alkoholu padají zábrany, které při mluvení v cizí řeči míváme?

Pivem k lepší výslovnosti

To se snažili rozluštit britští a holandští vědci. Padesát studentů Maastrichtské univerzity rozdělili do dvou skupin. Šlo o rodilé Němce žijící v Nizozemsku poblíž německé hranice. Všichni studenti nedávno složili zkoušku z holandštiny, tedy z jazyka, v němž na univerzitě studovali.

Pixabay.com

Obě skupiny měly vést běžnou, dvouminutovou konverzaci s rodilým Holanďanem. Jedna před rozhovorem vypila sklenici vody, druhá alkoholický nápoj. Množství experti uzpůsobili hmotnosti člověka. Pro představu: muž s vahou 68 kilogramů vypil nanejvýš půl litru piva.

Konverzace výzkumníci natočili a nechali je vyhodnotit dvěma rodilými Holanďany. Ti neměli tušení, která skupina požila alkohol a která ne. Také sami účastníci studie měli ohodnotit své výkony z pohledu toho, jak plynně hovořili.

Zatímco alkohol neměl vliv na sebehodnocení (konzumenti alkoholu nebyli se svými výkony spokojenější než druhá skupina), projevila se odchylka v plynulosti jejich projevů. Zlepšení se ukázalo zejména v oblasti správné výslovnosti. Na gramatiku, slovní zásobu či argumentaci naopak alkohol účinek neměl.

Pixabay.com

A co placebo efekt?

Výzkumníci však jedním dechem upozorňují na nedostatky či významová překlápění studie. Vyšší dávka alkoholu může podle nich účinkovat docela opačně na plynulý projev, ba způsobit mumlavost.

Stále není jasné, jak alkohol na zlepšení cizojazyčného projevu účinkoval. Změnil některá biologická nastavení, nebo nám jen dodal kuráž? Online magazín Time upozornil na dřívější studii – lidé, kteří si mysleli, že požili alkohol, cítili podobné nastupující účinky opilosti jako ti, kteří se skutečně napili.

Podle autorů studie jsou tak nezbytné další výzkumy, které prověří placebo efekt alkoholu. Zároveň by měly otestovat i jiné skupiny lidí, aby se ukázalo, zdali lze výsledky tohoto výzkumu aplikovat i na další národnosti a jazyky.

Pxhere.com

Time ale připomněl malou studii, která teorii potvrzuje. V roce 1972 experti vypozorovali lepší výslovnost thajských slovíček u Američanů, kteří vypili malé množství alkoholu.

A koneckonců je třeba vzít v potaz i teorii, že alkohol v nás boří zábrany a dodává nám kuráž, když přijde na komunikaci s domorodcem. Podle vědců je možné, že malé množství alkoholu „snižuje strach z jazyků“, a proto se lidé domluví lépe.

Výzkum publikoval časopis Journal od Psychopharmacology.

Zdroj: TIME

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články