Herečka Gabriela Vránová by oslavila 80. narozeniny: Tajila manželství a zabila ji zákeřná nemoc

Za svým prvním divadelním angažmá putovala pak do Ostravy, kde však strávila jen dvě sezóny na jevišti Státního divadla (1960-1962).
Zdroj: Čsfd
V mládí nadějná filmová herečka, později spíše známá z televize, především ale dlouhodobá výrazná osobnost Vinohradského divadla a hlavně jedna z našich předních recitátorek, to je Gabriela Vránová.Po vyhlášení Slovenského štátu se rodina přestěhovala do Brna, kde Gabriela Vránová vyrůstala a také zde vystudovala herectví na JAMU (1960).Za svým prvním divadelním angažmá putovala pak do Ostravy, kde však strávila jen dvě sezóny na jevišti Státního divadla (1960-1962). Její celoživotní působení je spojeno s Divadlem na Vinohradech, kde hraje již bezmála padesát let (od roku 1962). + 6 fotek+ 7 fotek

Ve většině rolí si herečku pamatujete jako plachou, utiskovanou a tichou. Ve skutečnosti byla však velmi temperamentní a milovala poezii. Dnes by legendární učitelka Hajská ze seriálu My všichni školou povinní oslavila životní jubileum.

Petra Járková
Petra Járková 27. 07. 2019 08:00

Dcera hajného

Gabriela Vránová se narodila 27. července 1939 v Novém Městě nad Váhom na Slovensku do rodiny hajného a lidového písmáka, který mimo jiné skládal i básně. Po něm Gabriela zdědila lásku k literatuře a psanému projevu.

Stěhování do Čech

Rodina se musela ze Slovenska odstěhovat, protože otec s matkou odmítli přihlásit se ke Slovenskému štátu. Odjeli tedy do Brna, kde Vránová vyrůstala. Tam se také rozhodla pro studium na JAMU, které úspěšně dokončila. První angažmá ji čekalo v Ostravě.

Kariéra

Díky půvabům a nespornému talentu herečka neunikla pozornosti filmových režisérů, a tak se v roce 1961 objevila před kamerou ve snímcích Kde řeky mají slunce a Hledá se táta. Od té doby se pohybovala před televizními a filmovými kamerami téměř nepřetržitě. Vidět jste ji mohli v již zmiňovaném seriálu My všichni školou povinní, v Chalupářích, v Třiceti případech majora Zemana či ve filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. Její domovskou scénou se stalo Divadlo na Vinohradech, na jehož pódiu strávila dvaačtyřicet let.

O prvním manželovi nemluvila

Co se týká soukromého života, prvního muže potkala zcela náhodou. Se stavařem Robertem Walló se seznámila v divadle. Manželství ale nebylo příliš šťastné – Robert si více než jí všímal práce, a téměř nikdo z hereččina okolí o něm nic nevěděl. A tak přišel rozvod.

Manželství se známým režisérem

Jejím druhým manželem se stal profesor matematiky a hudby Jiří Kepka, s nímž měla herečka syna, známého herce a režiséra Ondřeje Kepku.

S rakovinou bojovala statečně

Ke sklonku života Vránovou potkala vážná nemoc. Musela podstoupit operaci, během níž jí odstranili zhoubný nádor. Ačkoliv měla velké bolesti, nepřestávala věřit, že se uzdraví. Tělo ale odmítalo vykonávat službu a začaly se přidávat další problémy. Svůj boj s nemocí nakonec 16. června letošního roku prohrála.

LEGENDÁRNÍ GABRIELU VRÁNOVOU SI PŘIPOMEŇTE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články