Legendární Bakaláři: Vznikli jako součást losování Mates, Menšík hrál zadarmo

Tatínek chce svému synovi splnit jakékoliv přání, co si malý Jirka přál nejvíce se dozvíte v povídce Přání
Zdroj: Česká televize
Bakaláři jsou televizní seriál, který začala vysílat Československá televize v roce 1971. Tvořil součást slosování televizní loterie Mates. Šlo o tři krátké komedie v jednom pořadu.Josef Karlík a Václav Svoboda v bakalářské komedii o jedné sousedské výpomoci s názvem Zloděj.Obyčejný omyl způsobil neobyčejný silvestrovský zážitek v povídce Silvestr.Tatínek chce svému synovi splnit jakékoliv přání, co si malý Jirka přál nejvíce se dozvíte v povídce Přání+ 6 fotek+ 7 fotek

Všichni máme rádi v životě to své jisté a to kromě práce, partnera a dětí platí i na filmy a televizní pořady. Každý máme ten svůj oblíbený a můžeme se na něj dívat stále dokola. Nejinak jsou na tom i Bakaláři. Filmové minipříběhy, jejichž témata přinesl sám život, patří k televizní klasice!

Petra Járková
Petra Járková 23. 07. 2019 16:00

Dietl a Dudek

Bakaláři vznikli v roce 1971 jako součást losování televizní loterie MATES. Všichni si však mysleli, že to nebude mít dlouhé trvání, protože co nevidět dojde seznam scénáristů, kteří budou schopni psát tolik kvalitních scénářů. Když se toho ale ujal Jaroslav Dietl a Jaroslav Dudek, bylo jasné, že na tenhle problém mohou zapomenout. O tom svědčí i fakt, že Bakaláři se těšili divácké oblibě více než deset let a i dnes se na reprízu s radostí podíváme.

Název Bakaláři

Ke svému názvu přišli Bakaláři o něco později. První pořad se jmenoval Kufr za dveřmi. O příběhy na toto téma tvůrci požádali psychiatra Miroslava Plzáka, Jaroslava Dietla a Vladimíra Menšíka. Diváci byli nadšeni, psali a přáli si pokračování. Kde ale brát témata? Přišla výzva, aby diváci psali své příběhy. Dopisy, které během následujících let přišly do televize, by se daly počítat na desetitisíce. Pořad dostal název Bakaláři vědy manželské. Bakalář byl ve středověku učitel, člověk, který předával zkušenosti. Témata, která přicházela, však měla daleko širší okruh. Lidé psali i věci, které dosud nikomu nesvěřili, proto byl název zkrácen na konečné Bakaláře.

Moderátoři

Nejprve Bakaláře moderoval Miroslav Horníček. Před úvodním záběrem mu režisér Dudek sundal brýle, položil je na scénář a nasnímal je v detailu. Vznikla tak znělka, kterou si všichni pamětníci dobře vybavují. Jenomže pak tehdejší vedení usoudilo, že je Horníček příliš intelektuální a nařídilo jeho přeobsazení. Nakonec zvolili Vladimíra Menšíka. Z Miroslava Horníčka zbyly jen brýle.

Loterie MATES

Na závěr každého vysílání bylo losování televizní loterie Mates. Do studia přicházeli autoři námětů jednotlivých příběhů. Diváky zajímalo, jak vypadají a co jsou zač ti, jejichž příběhy se objevily na obrazovce.

Herecké legendy

Kdo se neobjevil v Bakalářích, jako by nebyl. Herci v nich hráli rádi a s potěšením, i když se v příběhu objevili třeba jen na pár minut. Jana Hlaváčová, Jana Štěpánková, Josef Abrhám, Ladislav Pešek, Milena Dvorská, Josef Bek, Miloš Kopecký – vyjmenovat je všechny ani nelze. Hodně hrál v Bakalářích také Vladimír Menšík, který to měl ve své moderátorské smlouvě.

NA TY NEJVĚTŠÍ HVĚZDY BAKALÁŘŮ SE PODÍVEJTE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články