Je fajn se ozývat, i když je nám to nemilé, říká Petra Schwarz Koutská, spoluzakladatelka pořadu Žena v zenu

Petra Schwarz Koutská vystudovala žurnalistiku a bezpečnostní studia, poté pracovala jako bezpečnostní analytička. Nyní je komunikační manažerkou ve veřejném prostoru. Je odvážná a má ráda adrenalin. Dokonce s rodinou projela celý světadíl v obytném voze.

Petra Járková
Petra Járková 08. 04. 2021 08:15

Zakladatelkou projektu Žena v zenu je Lilia Khousnoutdinová právě spolu s koordinátorkou Petrou Schwarz Koutskou, kameramankou Veronikou Hejnovou a produkční Michaelou Cáskovou. Tyto dámy vám představí příběhy dvaapadesáti silných žen, které se dokázaly vyrovnat s nástrahami genderových stereotypů, pomluvami nebo s velkou negací okolí.

Díky emotivním videím jsme již měli tu čest seznámit se s zakladatelkou Lilií Khousnoutdinovou, herečkou Kristýnou Leichtovou nebo kontroverzní autorkou Ninou Špitálníkovou. Také jsme se podívali pod pokličku velmi známé spisovatelce a novinářce Báře Nesvadbové. Řada přišla i na energickou moderátorku Lenny Trčkovou, slavnou moderátorku Gábinu Partyšovou a charismatickou slovenskou herečku Vlastinu Svátkovou. Zajímavý jsou také příběhy bývalé disidentky Jarmily Johnové a političky Magdaleny Davis.

Žena ve veřejném prostoru

Petra Schwarz Koutská a Lilia Khousnoudtinová jsou přítelkyně už dlouhá léta, a když se jednou bavily o tom, že by mělo být v zastupitelských orgánech více žen, napadl je projekt Žena v zenu. Proč neukázat ostatním ženám, jaké fauly, hejty a nepravdy zažívá něžné pohlaví ve veřejném prostoru?

Michaela Cásková

Narážky na vzhled, rodinu i partnera

Sama Petra si v pracovním životě prošla ledasčím. Nejednou jí bylo předhazováno, že důležitější než práce by pro ni měla být rodina a manžel. Koutská si ale nenechala nic líbit, ozvala se a řekla, že takové chování v pořádku není. Stejný postup radí i jiným ženám.

„Je fajn se ozývat, a to i ve chvílích, kdy nám to není milé, protože je to precedens a inspirace pro ostatní ženy,” říká Petra v pořadu Žena v zenu.

S kůží na trh

Každá žena, která je více vidět na veřejnosti, jde se svou kůží na trh. Ať už píše, točí videa, moderuje nebo se pohybuje v politice. Často se jedná o kritiku neoprávněnou, kdy se za ní skrývá spíše nepřejícnost nebo závist. Pak je nutné se nad ní povznést. Zato, když se jedná o kritiku konstruktivní, měli bychom se nad ní zamyslet.

„Teoreticky tuším, jak by člověk měl postupovat a jak se chovat, ale k téhle vyrovnanosti a zenu zatím jen směřuji, vyřešeno to rozhodně nemám,” říká Petra, pro kterou je nejzásadnější hodnotou rodina a blízcí přátelé.

Na celý rozhovor s Petrou Schwarz Koutskou se podívejte v úvodním videu!

Zdroj náhledové fotografie k článku: Se souhlasem projektu Žena v zenu.

Související články

Další články