U velkých snů si představujte ten nejhorší scénář, pak jsou obavy pryč, říká auditorka Pěva Čouková v pořadu Žena v zenu

Pěva Čouková je auditorka, daňařka roku 2020 v oblasti daně z příjmu, a zakladatelka vzdělávacího portálu ucetni-portal.cz. Daně a účetnictví jsou její srdeční záležitostí. Matematiku měla ráda vždy, vysokou školu dělala dálkově se dvěma dětmi. Duše a čísla jsou pro ni spojené nádoby. Příklon ke spiritualitě u Pěvy nastal na základě zdravotních problémů a milníků v osobním životě.

Michaela Šimeček
Michaela Šimeček 12. 08. 2021 09:00

Zakladatelkou projektu Žena v zenu je Lilia Khousnoutdinová spolu s koordinátorkou Petrou Schwarz Koutskou, kameramankou Veronikou Hejnovou a produkční Michaelou Cáskovou. Tyto dámy vám představí příběhy dvaapadesáti silných žen, které se dokázaly vyrovnat s nástrahami genderových stereotypů, pomluvami nebo s velkou negací okolí.

Díky emotivním videím jsme již měli tu čest seznámit se s zakladatelkou Lilií Khousnoutdinovou i její kolegyní Petrou Schwarz Koutskou, herečkou Kristýnou Leichtovou nebo kontroverzní autorkou Ninou Špitálníkovou. Také jsme se podívali pod pokličku velmi známé spisovatelce a novinářce Báře Nesvadbové. Řada přišla i na energickou moderátorku Lenny Trčkovou, slavnou moderátorku Gábinu Partyšovou a charismatickou slovenskou herečku Vlastinu Svátkovou. Zajímavé jsou také příběhy bývalé disidentky Jarmily Johnové, političky Magdaleny Davis, mediátorky Kateřiny Bělkové, advokátky Adély Hořejší i podnikatelky Martiny Brandové. Do světa spirituality jsme nahlédli s Lucií Biedermann Doležalovou a do světa showbyznysu jsme se dostali díky moderátorce Evě Decastelo. Dále jsme se setkali například s novinářkou Norou Fridrichovou nebo aktivistkou ve zdravotnictví Ágnes Němečkovou.

Pěva Čouková byla kritizována za mluvu i stejnokroj

Pěva promovala těsně po revoluci a tehdy se jí otevřely vysněné dveře k novým profesím - daňovému poradenství a auditorství. „Pana Zdeňka Sadovského, 1. prezidenta KDP ČR, jsem pak doslova ukecala, aby mě vzal na první zkoušky daňových poradců, měl už plně obsazeno. Nechal se umluvit a já zkoušky udělala, takže kromě talentu to chce i odvahu jít do akce,” směje se.

Čouková říká, že když si statný muž vezme oblek a hlasitě promlouvá, získá snadněji pozornost. Tím, na rozdíl od drobné ženy, dokáže tak zastřít menší či větší neznalosti. Takové byly to i její první zkušenosti. Řešení? Spoléhat se sama na sebe. Jinak je podle ní obor vyrovnaný, je zde podobně žen i mužů, nerovnosti nezaznamenala.

Během své kariéry byla kritizována za to, jak píše i jak mluví. Svojí autenticity v článcích ani na přednáškách se ale nevzdala, naopak ji přijala a prohloubila. „Spoustě lidí se moje aktivity líbily a pochopila jsem, že zavděčit se všem není priorita. Přemýšlela jsem tehdy o kurzech rétoriky, změně stylu, ale naštěstí se vždy našli tací, kteří mě ocenili. Kritika cílila i na oblékání, stejnokroj lektora byl tehdy tmavomodrý oblek. Mé oblékání se tomuto velice vzdalovalo. Zpětně viděno mám pocit, že jsem byla průkopnicí změny oblékání na seminářích," říká Pěva v pořadu Žena v zenu.

Kurzy na Bali a příklon ke spiritualitě 

Duše a čísla jsou pro ni spojené nádoby. Příklon ke spiritualitě u Pěvy nastal na základě zdravotních problémů a milníků v osobním životě. V rámci komunity účetních se proto nebojí eklektického přístupu a mixu žánrů. Kurzy na Bali? Svíčka a přání s kamínkem na počátku webináře o účetnictví a daních? To vše Pěva přináší do na první pohled suchopárného oboru. „Chtěla jsem i v rámci své komunity bořit stereotypy o šedých myších. Jeden kurz účetnictví proběhl na Bali a byl úžasný. Je taky potřeba, aby si daňoví poradci a účetní našli svou hodnotu dokázali si sebevědomě říct o zasloužené peníze," vysvětluje Pěva a dodává, že talentovaní účetní umí vidět chybu a rychle vyhodnocovat, což je to dar. Ona sama své vědomosti předává skrze svůj vzdělávací portál ucetni-portal.cz.

Představte si nejhorší scénář

A jak se Pěvě podařilo dosáhnout cílů a plnit si odvážné sny?  „U velkolepých snů je potřeba si představit nejhorší scénář a jeho řešení. Pak se ptám: Zvládnu ten nejhorší scénář? Ano, zvládnu a obavy jsou pryč. A přestat se pak bát jít do toho. Obklopit se lidmi, kteří vás podpoří a nevyvrací vám vaše plány. Když mám nějaký sen, tak paradoxně finance tolik neřeším. Úmyslně. Vím, že kdybych je řešila, vzdala bych to. Riziko patří k podnikání, stejně jako víra sama v sebe," vysvětluje daňařka roku 2020. Ona sama si věřila a finance a nové zakázky pak nakonec vždycky odněkud přišly. Hlava to často nepochopí, ale když podle Pěvy jdete za sny, všechno se rozfrčí.

O sny nechce připravovat ani svoje děti. „To bude skvělé, zkus to, říkám svým dětem, i když mají pro mě nerealistické vize. Vím, jak mně samotné taková podpora chyběla..."

Na celý rozhovor s Pěvou Čoukovou se podívejte v úvodním videu!

Zdroj úvodní fotografie v článku: Se souhlasem projektu Žena v zenu

Související články

Další články