Bára Nesvadbová o životě s rodiči psychology: Kritizovali mě za všechno, říká v pořadu Žena v zenu

Bára Nesvadbová patří mezi nejznámější české spisovatelky a neexistuje mnoho žen, které by nečetly alespoň jednu její knihu. Také je známou novinářkou a zakladatelkou nadačního fondu Be-charity. Pomáhá dlouhodobě nemocným lidem, rodinným příslušníkům, kteří se o ně starají, i ostatním znevýhodněným lidem. Má zkrátka srdce na pravém místě!

Petra Járková
Petra Járková 26. 02. 2021 11:20

Bára Nesvadbová přijala pozvání do pořadu Žena v zenu. Zakladatelkou projektu Žena v zenu je Lilia Khousnoutdinová spolu s koordinátorkou Petru Schwarz Koutskou, kameramankou Veronikou Hejnovou a produkční Michaelou Cáskovou. Tyto dámy vám představí příběhy dvanácti silných žen, které se dokázaly vyrovnat s nástrahami genderových stereotypů, pomluvami v médiích nebo s velkou negací okolí.

Díky emotivním videím jsme měli tu čest seznámit se s zakladatelkou Lilií Khousnoudtinovou, herečkou Kristýnou Leichtovou nebo kontroverzní autorkou Ninou Špitálníkovou. Dnes se podíváme pod pokličku další Ženě v zenu, a to velmi známé spisovatelce a novinářce Báře Nesvadbové.

Život v rodině psychiatrů

Bára odmalička nevyrůstala v úplně běžném prostředí. Její otec byl spisovatel a psychiatr a maminka psychiatrička. Vždy se díky tomu cítila lehce izolovaná od dětského kolektivu a tak nějak věděla, že tam prostě nezapadá.

Velkou výhodu ale měla tato výchova v tom, že se Bára nikdy nebála kritiky. Zažívala ji totiž často a v podstatě za všechno.

Žena v zenu

Do žen se stále kope

"Nikdy mi nevadila kritika, mí rodiče psychiatři mě kritizovali za všechno možné – za boky, kolena, nerozvíjený intelekt i za mého kluka, takže pro mě to byl denní chléb," svěřila se Bára v pořadu Žena v zenu. Nijak ale nestrádala a kritiku rodičů vždy brala jako dobře míněnou a konstruktivní.

Poprvé se veřejnosti předvedla díky povídce, jejíž napsání "vzala" za tatínka, který byl na dovolené. A povídka měla úspěch, stejně jako její první tři knihy, které ji vynesly do spisovatelského nebe. Samozřejmě se však setkala i s narážkami, které by si podle ní nikdo k muži nedovolil.

„Bylo jedno, zda šlo o výstřih nebo o stylistiku. Stále ještě existuje možnost si do žen kopat. Buď za to, že jsou moc na mateřské, nebo za to, že jsou kariéristky. Já byla s Bibi stále, neměla jsem chůvu a okolí moje mateřství komentovalo ze všech možných úhlů,“ vzpomíná na své začátky.

Je zásadní nepřestat milovat lidi

Díky zkušenostem však Nesvadbová našla vlastní jistotu, klid a negativní komentáře jí přestaly ubližovat. "Zásadní je nepřestat lidi milovat, i když dovedou ublížit. Vždyť všechny ty negativní komentáře, útoky a pomluvy jsou vždy slabinou toho daného člověka. Je třeba negaci nevěnovat energii a necyklit se v domnělých nespravedlnostech. Život je krátký, je povinnost se starat o ostatní a být rád na světě," vysvětlila, jak se staví k negativním komentářům okolí.

Pozitivní energii Bára získává ze psaní, je pro ni prý jako dýchání. "Psaní je vášeň, filantropie je pak láska, kde dostávám spoustu lásky taky zpátky. A taky věřím na sílu ženského přátelství. Mám kolem sebe tolik dobrých žen a jsem za to vděčná.“

Na celý rozhovor s Bárou Nesvadbovou se podívejte v úvodním videu!

Zdroj náhledové fotografie k článku: Se souhlasem projektu Žena v zenu

Související články

Další články