Nina Špitálníková o bondáži: Prý musím být jako matka, která se ráda svazuje, divná, říká v novém pořadu Žena v zenu

Koreanistka, autorka knihy Svědectví o životě v KLDR, matka samoživitelka a milovnice japonské bondáže Nina Špitálníková je typickou Ženou v zenu. Nebojí se říct svůj názor, stát si za svým a v neposlední řadě nesoudí lidi podle obalu, ale snaží se proniknout do jejich nitra.

Petra Járková
Petra Járková 19. 02. 2021 10:28

Zakladatelkou projektu Žena v zenu je Lilia Khousnoutdinová s kolektivem, který čítá koordinátorku Petru Schwarz Koutskou, kameramanku Veroniku Hejnovou a produkční Michaelu Cáskovou. Tyto dámy vám představí příběhy dvanácti silných žen, které se dokázaly vyrovnat s nástrahami genderových stereotypů, pomluvami v médiích nebo s velkou negací okolí.

V první části jsme si představili samotnou Liliu a dozvěděli jsme se také pohnutky, které manželku českého miliardáře Karla Janečka k založení tohoto silného a emotivního projektu vedly. Pak jsme se podívali na domácí porod Kristýny Leichtové a dnes se zaměříme na koreanistku, autorku knihy Svědectví o životě v KLDR a matku samoživitelku Ninu Špitálníkovou.

Od mládí vyčnívala z davu

Pokud někdo nezapadá do klasického konvenčního českého života, je to rozhodně krásná a chytrá Nina Špitálníková. Od mládí vždy vybočovala ze středního proudu a naučila se starat sama o sebe. Miluje japonskou bondáž shibaru a onen umělecký prožitek ze svazování. "Moje vyčnívání ale začalo už s tetováním na gymnáziu. Před patnácti lety to ještě nebylo tak běžné, stigmatizace byla silná. Říkali mi, že nikdy nenajdu práci,“ prozradila v pořadu Žena v zenu.

Špitálníková však začala pracovat jako manažerka hudebního klubu Cross a zanedlouho otěhotněla. Partner ji však v požehnaném stavu opustil a z Niny se rázem stala matka samoživitelka. Už na gynekologii na ni prý koukali jako na někoho, kdo to nemůže zvládnout. Přesto se rozhodla nevzdat a své dítě vychovat sama.

Ještě divnější všem připadala její záliba ve svazování, kvůli které na ni všichni koukali skrz prsty. "Matka, která se svazuje, je samozřejmě "divná". Matka má být ta čistá matka panna Marie," slyšela ze všech stran a pochopila, jak jsou maminky křehká stvoření, kterým je snadné ublížit.

archiv Ženy v zenu

Cestuje po světě a sbírá zkušenosti

Rozhodla se tedy všem ukázat, že ona je silná a vše zvládne. Už s ročním synem Malcolmem cestovala po světě a sbírala zkušenosti, které nebyly vždy příjemné. "Když mi uprchlíci ze Severní Koreje vyprávěli, že byli rádi, když jejich novorozenec zemřel, bylo to pro mě zprvu těžké vydýchat a nesoudit. Musela jsem se to ale naučit, jejich kontext si totiž nedokážeme představit," vypráví populární autorka, která napsala knihu  Svědectví o životě v KLDR.

Další šok českému konzervativnímu národu Špitálníková způsobila, když před dvěma lety kandidovala za Piráty do Evropského parlamentu. Jako mladá, potetovaná, blonďatá matka samoživitelka se zálibou v bondáži po oznámení své kandidatury čekala různé reakce, na jednu však připravena nebyla. Šlo o jejího syna, na kterého začaly útoky kvůli tomu, že je mulat.  "Útoky na sebe samou bych chápala, ale tohle ne. Bránit se takovým komentářům nemá smysl, něco jsem musela řešit i s policií. Řešila jsem ale, kolik zlých lidí v té společnosti vlastně je."

Na celý rozhovor s Ninou Špitálníkovou se podívejte v úvodním videu!

Zdroj náhledové fotografie k článku: Se souhlasem projektu Žena v zenu

Související články

Další články