Konflikty bují, nikdy jsem nebyla tak vyčerpaná, říká o covidové době mediátorka Kateřina Bělková v pořadu Žena v zenu

Mediace, obor, který je v Čechách zatím v plenkách, ale čím dál víc je o něm slyšet právě díky další Ženě v zenu, jíž je mediátorka, koučka a lektorka Školy mediace – Kateřina Bělková.

Petra Járková
Petra Járková 15. 04. 2021 09:00

Zakladatelkou projektu Žena v zenu je Lilia Khousnoutdinová spolu s koordinátorkou Petrou Schwarz Koutskou, kameramankou Veronikou Hejnovou a produkční Michaelou Cáskovou. Tyto dámy vám představí příběhy dvaapadesáti silných žen, které se dokázaly vyrovnat s nástrahami genderových stereotypů, pomluvami nebo s velkou negací okolí.

Díky emotivním videím jsme již měli tu čest seznámit se s zakladatelkou Lilií Khousnoutdinovou i její kolegyní Petrou Schwarz Koutskou, herečkou Kristýnou Leichtovou nebo kontroverzní autorkou Ninou Špitálníkovou. Také jsme se podívali pod pokličku velmi známé spisovatelce a novinářce Báře Nesvadbové. Řada přišla i na energickou moderátorku Lenny Trčkovou, slavnou moderátorku Gábinu Partyšovou a charismatickou slovenskou herečku Vlastinu Svátkovou. Zajímavé jsou také příběhy bývalé disidentky Jarmily Johnové a političky Magdaleny Davis.

Mediace je u nás v plenkách

Kateřina Bělková pochází z právnické rodiny, ale ve stopách svých rodičů se nevydala. Na stáži v Belgii objevila mediaci a rozhodla se, že právě tomuto oboru se chce věnovat. Rozplétat konflikty za používání práva, sociologie a psychologie je něco, co ji naplňuje a co miluje. Snaží se mediaci propagovat v ČR, kde tento obor není zatím příliš známý.

„Když jsem si četla anotaci mediačního výcviku, byla jsem hned nadšená. Mediace je o psychologii, profesionálním vyjednávání i právní administrativě. Máte obrovskou sílu a jste tvůrcem toho, kam se lidi posunou,” popisuje Kateřina v pořadu Žena v zenu.

Kolébka mediace

Po výcviku v Belgii odjela studovat mediaci do Velké Británie, která je kolébkou tohoto oboru. „Jsou tam mediátoři ve zdravotnictví, školství i v rodinných vztazích. Ani rozvody v Británii nebývají jako filmové války. Přistupuje se tam ohleduplně k dětem, partneři jsou k sobě velkorysí. Zároveň tam nejsou tak silná existenční ohrožení, která se v Česku s rozvodem pojí a kterých se partneři obávají,” pokračuje Kateřina.

Mediace není o médiích ani medikamentech

Lidi u nás si zpočátku mysleli, že mediace se týká médií nebo medikamentů. Kateřina se to snažila všem vysvětlovat a budovat si jméno v oboru. Nyní už se o ní ví a jejích služeb často využívají například manželské poradny nebo OSPOD. Otevřela si také vlastní výcvik, kde školí mediátory.

Během covidu jí přibylo dost práce. „Konflikty bují, nikdy jsem nebyla tak vyčerpaná. Způsobuje to těsný osobní kontakt, starost o děti a domácnost, finanční nejistota, obavy o zdraví blízkých,” říká Kateřina o současné situaci, která silně dolehla na mezilidské vztahy.

Sama v Indii

Kateřina prošla i duchovním výcvikem v Indii. Potřebovala získat pocit, že má kontrolu nad svou myslí a je tvůrkyní svého života. Měsíc žila v komůrce v indickém ašrámu, kde měla jen džbán vody a urvané zrcátko z auta. Věnovala se pouze sama sobě, meditovala a napojila se na svou podstatu. Od té doby je schopná zvládnout každou méně či více vyhrocenou mediaci a vždy se ovládnout.

Na celý rozhovor s Kateřinou Bělkovou se podívejte v úvodním videu!

Zdroj náhledové fotografie k článku: Se souhlasem projektu Žena v zenu.

Související články

Další články