Záměrně provokuju vzhledem, mám ráda pozornost a šokování okolí, říká Rebeka Kalina v pořadu Žena v zenu

Dvacetiletá Rebeka Kalina se věnuje spoustě věcí a doufá, že se jí do budoucna podaří dál vyprofilovat. Primárně by se chtěla věnovat hudbě. Zároveň pracuje jako markeťačka a stratéžka na sociálních sítích. S kamarádkou založily multižánrový časopis Polyhistor, kde má Rebeka na starosti právě marketing a digitální technologie.

Michaela Šimeček
Michaela Šimeček 27. 08. 2021 12:00

Zakladatelkou projektu Žena v zenu je Lilia Khousnoutdinová spolu s koordinátorkou Petrou Schwarz Koutskou, kameramankou Veronikou Hejnovou a produkční Michaelou Cáskovou. Tyto dámy vám představí příběhy dvaapadesáti silných žen, které se dokázaly vyrovnat s nástrahami genderových stereotypů, pomluvami nebo s velkou negací okolí.

Díky emotivním videím jsme již měli tu čest seznámit se s zakladatelkou Lilií Khousnoutdinovou i její kolegyní Petrou Schwarz Koutskou, herečkou Kristýnou Leichtovou nebo kontroverzní autorkou Ninou Špitálníkovou. Také jsme se podívali pod pokličku velmi známé spisovatelce a novinářce Báře Nesvadbové. Řada přišla i na energickou moderátorku Lenny Trčkovou, slavnou moderátorku Gábinu Partyšovou a charismatickou slovenskou herečku Vlastinu Svátkovou. Zajímavé jsou také příběhy bývalé disidentky Jarmily Johnové, političky Magdaleny Davis, mediátorky Kateřiny Bělkové, advokátky Adély Hořejší i podnikatelky Martiny Brandové. Do světa spirituality jsme nahlédli s Lucií Biedermann Doležalovou a do světa showbyznysu jsme se dostali díky moderátorce Evě Decastelo. Dále jsme se setkali například s novinářkou Norou Fridrichovou, aktivistkou ve zdravotnictví Ágnes Němečkovou nebo auditorkou Pěvou Čoukovou.

Na sociálních sítích je Rebeka Kalina sama sebou

Na Instagramu má dvacetiletá Rebeka Kalina asi 4 tisíce sledujících. Pro její sociální bublinu to prý není neobvyklý počet. Speciální váhu Instagramu ale nepřikládá. Je si však vědoma toho, že může publikum na sítích využít pro svou budoucí uměleckou dráhu a znalost mechanismů na sítích jí pomůže i profesně.

„Na sítích se snažím být neomluvitelně sama sebou, necenzurovat se, chci ukázat, že jsme všichni jen lidi. Sice není možné být na sítích 100 % autentická, nějaký filtr tam vždycky je, ale jsem maximálně autentická, jak dokážu a jak je to zdravé," říká Rebeka v pořadu Žena v zenuSvou autenticitu se snaží aktivně nalézat již zhruba od 16 let. Rebeka ví kdo je a co chce. „Určitě mi pomohlo přijmout i svá negativa - některá se snažím změnit a některá jsou prostě moje, tam záleží na úhlu pohledu. Nic není jen špatné nebo jen dobré,” dodává.

Na sítích se svým publikem mluví často o filosofii i knihách. „A pak mi přijde komentář jako drž hubu a ukaž prdel, tyhle komentáře sice ignoruju, ale dotýkají se mě, protože nechci být vnímaná jako hezká tvářička, která nemá co říct. Jen jako nějaká fasáda,” vysvětluje Rebeka. Co se týče hejtů a komentářů na sítích, zažívá Rebeka kdeco. Nevyžádané nahé fotky, tzv. dick pics, dostává prý běžně.

Provokace vzhledem

Rebeku baví provokovat svým vzhledem. Pozoruje pak bezradnost lidí, kterým nesedí do žádné škatulky. „Dřív jsem měla uši ověšené kovem. Dělala jsem to záměrně a provokovala jsem. Bavilo mě, jak mě lidi škatulkovali a pak jsem je vyvedla z míry, když jsem jim do škatulek nezapadala. Nezařaditelnost si lze užívat a já mám navíc pozornost a šokování okolí ráda,” směje se Rebeka.

Rebeka Kalina a feminismus 

Rebeku zajímá problematika osobních hranic a genderu. Ona i její kamarádi by neměli problém hrdě říct, že jsou feministky a feministi. „Záleží ale hlavně na odkoukaných vzorcích, tedy na výchově. Já osobně nechápu, jak může být s pojmem feminismus spojeno tolik negativního. Vždyť příklady toho, proč je stále potřeba vidíme denně kolem sebe. Od chování k ženám na sítích až po odměňování v práci,” říká Rebeka.

Podle Rebeky vše zhoršuje zdání, že ženy dnes už přece všechno můžou a stěžují si jen hysterky. Téma feminismu se podle ní dobře kloubí s uměleckou profesí, která předávaným hodnotám dodá potřebnou hlasitost. „Kdybych někdy měla větší dosah, určitě bych ho zužitkovala takto. Lidé přijmou message od celebrity snáz než od bezejmenných aktivistů a aktivistek,” dodává.

Na celý rozhovor s Rebekou Kalinou se podívejte v úvodním videu!

Zdroj úvodní fotografie v článku: Se souhlasem projektu Žena v zenu

Související články

Další články