Útoky na vzhled, věk i inteligenci jsou na denním pořádku. Ale z tohohle já si opravdu nic nedělám, říká Nora Fridrichová v pořadu Žena v zenu

Kdo by neznal Noru Fridrichovou, která se pohybuje ve veřejném prostoru už několik let. Tato novinářka a zakladatelka projektu Šatník Nory Fridrichové pomáhá mimo jiné matkám samoživitelkám. Je přímočará, na kritiku zvyklá a nic ji nerozhází.

Petra Járková
Petra Járková 10. 06. 2021 09:00

Zakladatelkou projektu Žena v zenu je Lilia Khousnoutdinová spolu s koordinátorkou Petrou Schwarz Koutskou, kameramankou Veronikou Hejnovou a produkční Michaelou Cáskovou. Tyto dámy vám představí příběhy dvaapadesáti silných žen, které se dokázaly vyrovnat s nástrahami genderových stereotypů, pomluvami nebo s velkou negací okolí.

Díky emotivním videím jsme již měli tu čest seznámit se s zakladatelkou Lilií Khousnoutdinovou i její kolegyní Petrou Schwarz Koutskou, herečkou Kristýnou Leichtovou nebo kontroverzní autorkou Ninou Špitálníkovou. Také jsme se podívali pod pokličku velmi známé spisovatelce a novinářce Báře Nesvadbové. Řada přišla i na energickou moderátorku Lenny Trčkovou, slavnou moderátorku Gábinu Partyšovou a charismatickou slovenskou herečku Vlastinu Svátkovou. Zajímavé jsou také příběhy bývalé disidentky Jarmily Johnové, političky Magdaleny Davis, mediátorky Kateřiny Bělkové, advokátky Adély Hořejší i podnikatelky Martiny Brandové. Do světa spirituality jsme nahlédli s Lucií Biedermann Doležalovou a do světa showbyznysu jsme se dostali díky moderátorce Evě Decastelo.

Problém matek samoživitelek

Nora Fridrichová je žena, která pomohla Čechům si uvědomit, že problém matek samoživitelek je velmi závažný. Před založením projektu Šatník Nory Fridrichové se totiž tradovalo, že si za to mohou ve většině případů samy.

„To naštěstí už vymizelo, teď už Češi a Češky vnímají, že tento problém závažný je,” říká Nora v pořadu Žena v zenu.

Fridrichová se kromě toho také vyjadřuje k veřejnému dění a politice, za což se velmi často setkává s nenávistnými hejty a někdy i výhrůžkami. „Vždy, když kritizuju režimy jako Rusko nebo Čína, tak se hejty a trollové objeví. Často jde o anonymní profily, moc si z toho nedělám. Vážím si lidí, kteří dokážou mluvit sami za sebe.”

Bohaté zkušenosti s hejty a urážkami

Nora má s útoky bohaté zkušenosti. Směje se tomu, že se změnily s příchodem čtyřicítky. Dříve ji prý nazývali lehkou děvou, nyní píší jejímu partnerovi, že by si o ni neopřeli ani kolo.

Nejvíc ji mrzí, že některé nepříjemné titulky si přečetly i její malé dcery. „Dočetly se například, že jsem mezi nimi prožila jedno těhotenství, které skončilo. To netušily a museli jsme si to doma vysvětlit. Zatím jsou ale hejty celkem nedotčené, to nejspíš ještě přijde.”

Když šlo ale přímo o ně, Nora neváhala a nenávistné výhrůžky řešila přímo s příslušnými orgány. „Šlo o výhrůžky znásilněním, uřezáváním hlavy a smrtí. Někdo za to nakonec dostal pokutu. Trest byl ale banální, stovková pokuta nikoho nezastaví.”

Šikanu rodiny nese těžce a brání se

Jinak je však Nora na útoky a šikanu vůči své osobě zvyklá a nechává ji chladnou. Má kolem sebe spoustu přátel a lidí, kteří ji mají rádi, což jí pomáhá se s tím vyrovnat. Hodně dá i na svůj humor a ostrovtip, tudíž je schopná urážky přetransformovat do drsnějšího humoru, ve kterém se cítí jako ryba ve vodě.

 „Zároveň mám ale pochopení pro lidi, kteří si takové věci o sobě prostě číst nechtějí a podle toho se rozhodují,” uzavírá své vyprávění.

Na celý rozhovor s Norou Fridrichovou se podívejte v úvodním videu!

Zdroj úvodní fotografie v článku: Se souhlasem projektu Žena v zenu

Související články

Další články