Za komunismu se nám děti u výfuků aut dusily, říká bývalá disidentka Jarmila Johnová v pořadu Žena v zenu

Bývalá disidentka a zakladatelka organizace Pražské matky Jarmila Johnová se zajímá o zlepšování životního prostředí a podmínek pro pěší život v Praze. Vždycky šla proti proudu a po pádu komunismu se environmentální problematikou začala zabývat veřejně.

Petra Járková
Petra Járková 25. 03. 2021 09:30

Jarmila Johnová přijala pozvání do pořadu Žena v zenu. Zakladatelkou projektu Žena v zenu je Lilia Khousnoutdinová spolu s koordinátorkou Petru Schwarz Koutskou, kameramankou Veronikou Hejnovou a produkční Michaelou Cáskovou. Tyto dámy vám představí příběhy dvaapadesáti silných žen, které se dokázaly vyrovnat s nástrahami genderových stereotypů, pomluvami nebo s velkou negací okolí.

Díky emotivním videím jsme již měli tu čest seznámit se s zakladatelkou Lilií Khousnoutdinovou, herečkou Kristýnou Leichtovou nebo kontroverzní autorkou Ninou Špitálníkovou. Také jsme se podívali pod pokličku velmi známé spisovatelce a novinářce Báře Nesvadbové. Řada přišla i na energickou moderátorku Lenny Trčkovou, slavnou moderátorku Gábinu Partyšovou a charismatickou slovenskou herečku Vlastinu Svátkovou.

Jarmila Johnová bojuje za zdravější životní prostředí

Když Jarmila Johnová podepsala Chartu 77, věděla, že chce, aby se svět změnil. Po pádu režimu se jako matka malých dětí začala zajímat o zlepšování životního prostředí a šla na to rovnou přes úředníky na ministerstvu. Těm se snažila vysvětlit, že doprava ničí kvalitu ovzduší. Samozřejmě, že ji zpočátku neposlouchali a nevěřili jí. Posílali ji domů věnovat se raději dětem.

„ ‚Starejte se raději o děti a jezděte s kočárem,‘ radili mi na ministerstvu, když jsem je přesvědčovala o tom, že je třeba řešit kvalitu ovzduší,“ prozradila v pořadu Žena v zenu.

Michaela Casková

Rozhodla se tedy zřídit neziskovou organizaci Pražské matky, což bylo jedno z prvních porevolučních hnutí, které se zabývalo environmentální problematikou. Postupem času uspěla a jejím prvním velkým počinem bylo zasazení se o to, aby měl chodec na přechodu přednost před jedoucím vozidlem.

Na výchovu dětí za minulého režimu vzpomíná s hrůzou

Jarmila má tři děti a na jejich výchovu v době, kdy byla péče o životní prostředí v plenkách, vzpomíná s hrůzou. „Děti se nám u výfuků dusily, dnes mají sice auta nižší emise, ale nebezpečná prašnost zůstává,“ říká o přetrvávajícím problému Johnová.

Tato silná žena tvrdí a stojí si za tím, že každá překážka se dá překonat a každá kritika ustát. Vždy je důležité věřit tomu, že děláte správnou věc a věřit v ní na sto procent.

Na celý rozhovor s Jarmilou Johnovou se podívejte v úvodním videu!

Zdroj náhledové fotografie k článku: Se souhlasem projektu Žena v zenu.

Související články

Další články