Přišla jsem o hodně přátel, když jsem se rozhodla pro domácí porod, říká aktivistka Ágnes Němečková v pořadu Žena v zenu

Ágnes Němečková je aktivistkou v oblasti zdravotnictví, ale také například poradkyní pro rodiče v projektu Osvetarodicu.cz. Současně patří i do Výboru pro práva dítěte na Úřady vlády ČR. Snaží se bojovat s kritikou, kterou sklízí za svoji práci i svůj vzhled.

Michaela Šimeček
Michaela Šimeček 22. 07. 2021 12:17

Zakladatelkou projektu Žena v zenu je Lilia Khousnoutdinová spolu s koordinátorkou Petrou Schwarz Koutskou, kameramankou Veronikou Hejnovou a produkční Michaelou Cáskovou. Tyto dámy vám představí příběhy dvaapadesáti silných žen, které se dokázaly vyrovnat s nástrahami genderových stereotypů, pomluvami nebo s velkou negací okolí.

Díky emotivním videím jsme již měli tu čest seznámit se s zakladatelkou Lilií Khousnoutdinovou i její kolegyní Petrou Schwarz Koutskou, herečkou Kristýnou Leichtovou nebo kontroverzní autorkou Ninou Špitálníkovou. Také jsme se podívali pod pokličku velmi známé spisovatelce a novinářce Báře Nesvadbové. Řada přišla i na energickou moderátorku Lenny Trčkovou, slavnou moderátorku Gábinu Partyšovou a charismatickou slovenskou herečku Vlastinu Svátkovou. Zajímavé jsou také příběhy bývalé disidentky Jarmily Johnové, političky Magdaleny Davis, mediátorky Kateřiny Bělkové, advokátky Adély Hořejší i podnikatelky Martiny Brandové. Do světa spirituality jsme nahlédli s Lucií Biedermann Doležalovou a do světa showbyznysu jsme se dostali díky moderátorce Evě Decastelo. Dále jsme se setkali například s novinářkou Norou Fridrichovou.

Domácí porod Ágnes Němečkové vyvolal vlnu hejtů

Ágnes Němečková je aktivistka v oblasti zdravotnictví a pro svůj druhý porod si vybrala domácí prostředí, které chce ženám představit v lepším světle. Za tohle rozhodnutí ale schytala velkou vlnu hejtů. „Přišla jsem o hodně přátel, když jsem řekla: Ano může se stát, že zemřu já, nebo naše dcera. Bude to ale moje zodpovědnost. Tehdy jsem za to schytala hodně hejtů,” vypráví Ágnes v pořadu Žena v zenu.

K tomuto činu jí vedl současný zdravotnický systém, který je podle ní rigidní. Značně se prý překroutilo, co to je vlastně nejlepší zájem dítěte. Dostali jsme se do absurdní roviny debaty. Rodiče jsou v nemocnicích často jen trpěni nebo odmítáni a covid vše bohužel vrátil o spoustu let zpátky.

Ágnes Němečková si sice hejty bere dost osobně, ale snaží se na tom pracovat. „Jsem aktivistka na malém městě, takže jsem přirozeně i terčem kritiky. Dostávám kapky za to, že mám děti s různými partnery. Je to vděčné téma, stejně jako domácí porod nebo domácí vzdělávání mé starší dcery."

Situace žen ohledně mateřství se zlepšuje velmi pomalu

Podle Ágnes se současná situace žen ohledně mateřství moc nelepší. „Ženy stále dostávají dotazy na to, jak zvládnou mít děti a zastávat funkci," říká. Je ale velmi vděčná za svého partnera, který ji s výchovou a chodem domácnosti výrazně pomáhá.

„Výborné jsou v kontextu fungování rodiny hlášky: Muž hlídá děti. On ti tak skvěle pomáhá! Jsou to zažité stereotypy. Já mám štěstí na partnera, který je s dětmi, nebo uklízí, máme to rozdělené velice spravedlivě," dodává.

Ágnes odsuzuje přístup zdravotnictví, kde jsou podle ní rodiče často vnímáni jako otravný hmyz, který vytahuje paragrafy. Tvrdí, že rodičky, rodiče a obecně pacienti nejsou bráni jako partneři, kteří si zdravotnické služby vlastně platí.

Kritiku schytává i za svoji práci a svůj vzhled

Na adresu své práce i vzhledu si už vyslechla nepřeberně hejtů. Podle ní mají jinou intenzitu, když je člověk nejistý. Když naopak ví, co a proč dělá, a je vnitřně srovnaný, lidi si hejty tolik nedovolí. „Na online komentáře někdy reaguji, dělám to i kvůli lidem okolo. Hejtra sice nepřetlačím, ale lidi okolo se mohou nějak obohatit. Poslední slovo mít nepotřebuju, dřív jsem diskutovala mnohem víc. Všechny nepřesvědčím, svět nezachráním,” vysvětluje Ágnes Němečková.

Před stresem a vyhořením ji zachraňuje nejen humor, ale i čokoláda, proto prý vypadá tak, jak vypadá. Taky si pomáhá cyklistikou, kterou ji zhnusili v dětství, ale teď její kouzlo objevuje s partnerem. Ágnes také doporučuje soustředit se na úspěchy. „Hejty beztak vycházejí od lidí, kteří si často nechtějí nechat narušit vlastní vesmír, mají svá zranění, nerozumí té práci," dodává.

A co jí pomáhá nejvíc? „Terapie, stejně jako kamarádky nebo partner. Nesmíme brát terapii jako stigma. Nutností je pro mě ale hlavně dělat práci, které vnitřně věřím. Zároveň mám ale pochopení pro lidi, kteří si takové věci o sobě prostě číst nechtějí a podle toho se rozhodují,” uzavírá své vyprávění Ágnes Němečková.

Na celý rozhovor s Ágnes Němečkovou se podívejte v úvodním videu!

Zdroj úvodní fotografie v článku: Se souhlasem projektu Žena v zenu

Související články

Další články